En man i 50-årsåldern dömdes nyligen till fängelse i elva år och sex månader efter att ha våldtagit en minderårig flicka 300 gånger. Han döms även för sexuella övergrepp på ytterligare en minderårig flicka. Övergreppen skedde i Trosa kommun. Vid en våldtäkt var även en annan man med. Han döms till fängelse i fem år och fyra månader.
Av polisens förundersökning framgår dock att det redan i mars 2021 gjordes en orosanmälan från vården. En av flickorna hade då berättat att hon utsatts för övergrepp av Trosabon och polisen inledde en utredning om sexuellt ofredande.
– Vi håller förhör och vidtar utredningsåtgärder men det bedöms inte finnas tillräckligt mycket bevis för att gå vidare, säger Linn Hyttbro, tillförordnad chef för polisens grupp som jobbar mot brott i nära relation.
Utredningen las då ner efter beslut från åklagare.
I förhör har den andra flickan berättat att hon därefter utsattes för en stor mängd våldtäkter, innan mannen blev misstänkt för betydligt grövre brott 2022.
Varför gjordes inga frihetsberövanden eller beslag 2021?
– Då gällde brottet sexuellt ofredande. Den brottstypen gör att vi inte att vi har samma möjligheter till tvångsåtgärder. Under 2022 när misstankarna om grov våldtäkt mot barn uppstod så kunde vi lättare gå in med tvångsmedel, säger Linn Hyttbro.
I maj 2022 berättade en av flickorna för en anhörig att hon systematiskt utsatts för våldtäkter i nästan två års tid, av samma man. Detta polisanmäldes. Inte långt senare berättade Trosabon själv om övergreppen för en läkare, som i sin tur gjorde en orosanmälan och polisen informerades.
Utredningen startade igen med flera förhör. Trosabon och den andra mannen frihetsberövades och vid husrannsakan samlades viktiga bevis in, som telefoner och datorer. Efter sju månader var utredningen färdig.
Hade det här fallet kunnat leda till åtal utan att mannen själv berättade om våldtäkterna?
– Det är egentligen en fråga för åklagare att besvara och jag kan bara gissa. Men det är klart att det spelar roll att han själv har pratat om det, säger Linn Hyttbro.
Och fortsätter:
– Under 2022 slog vården larm och vi hade en ingångsanmälan från målsäganden själv. Då började även anmälan från 2021 bli tillstyrkt, det gjorde att vi kunde jobba på med full kraft i utredningen.