Anledningen till varslet var minskade barngrupper i förskolan och till viss del skolan. Minskad inflyttning och färre födda barn ger färre barn in i de kommunala verksamheterna. Personalstyrkan behövde bantas, bedömde skolchefen Inger Fransson.
Varslet berörde medlemmar i Kommunal och Sveriges lärare, men skolan skulle påverkas i mindre grad än förskolan.
– När det gäller skolorna är det i första hand olegitimerade lärare som kan komma att beröras. Vi ser inte i dagsläget att skolorna kommer påverkas på samma sätt som förskolan, inte i närtid i alla fall, sa skolchef Inger Fransson i samband med varslet.
Redan då gissade personalchef Torbjörn Unnebäck att det nog skulle bli färre än 30 personer som faktiskt måste sägas upp.
Idag har han facit.
– Vi har lagt ett väldigt stort pussel.
Bland annat har drabbad personal fått byta tjänster, säger Torbjörn Unnebäck och fortsätter:
– Vi har också haft flera som slutat, begärt tjänstledigt för att plugga, någon enstaka har gått till vård och omsorg – och sen har det faktiskt tillkommit en hel del barn som vi inte visste om. Så det ser lite mer positivt ut än för några månader sedan då vi började med det här.
Men för 16 anställda har kommunen inte hittat en lösning och de har fått sina uppsägningar.
– Men vi jobbar fortsatt intensivt på att hitta lösningar för dem också. Vi vet att det kommer att hända mycket under hösten, fler kommer att sluta, så vi tror att det går åt rätt håll.