Teaterrök avslöjar felkopplade takrännor

Under våren utförs röktester för att avslöja vilka stuprör och dagvattenbrunnar som belastar Trosas reningsverk med regnvatten i onödan.

Under våren och sommaren genomförs röktester i centrala Trosa där regnvatten misstänks belasta reningsverket i onödan.

Under våren och sommaren genomförs röktester i centrala Trosa där regnvatten misstänks belasta reningsverket i onödan.

Foto: Isak Dahl

Trosa2023-04-15 20:43

– Regnvattnet ska inte gå till reningsverket, det är meningslöst och kostar mycket pengar, säger Henrik Strand från Pollex AB.

Sedan några veckor tillbaka arbetar han och kollegan Johan Westlund med att pumpa ner rök i Trosas avloppsledningar. På många platser har dagvattensystemet – som leder regnvatten från stuprör och golvbrunnar mot havet – kopplats ihop med avloppsnätet som för hushållens spillvatten till reningsverket.

– Förr i tiden när det inte var så många hushåll i kommunen ansågs det okej att göra så. Men numera vill vi såklart bara rena avloppsvatten vid reningsverket, säger kommunens tekniska chef Ulf Hagstedt.

Maria Kavcic är konsult inom VA-området och projektledare för kommunens röktester. Enligt henne var det vanligt att koppla in dagvattenledningen på avloppen under 1970-talet.

– Vid den perioden var tillskottsvatten inte ett problem eftersom reningsverk och avlopp hade överdimensionerats för att klara framtida tillväxt.

undefined
Johan Westlund berättar att Pollex jakt på onödigt spillvatten i centrala Trosa beräknas pågå i 22 veckor.

Sedan dess har både lagstiftning och synen på dagvatten förändrats, liksom klimatet – där större nederbördsmängder ökar risken för översvämmade källare om regnvattnet rinner ner till avloppet.

– Idag är det inte tillåtet att dra in dagvatten till avloppen. Det gäller privata fastighetsägare men även kommunen som exempelvis är ansvarig för dagvattenbrunnar, säger Maria Kavcic.

När "rent vatten" hamnar i avloppsledningarna störs de biologiska processerna vid reningsverket. Med den planerade överföringsledningen till Himmerfjärdsverket blir det ännu mer kostsamt att pumpa vatten till Botkyrka i onödan. Därför kartläggs nu situationen i centrala Trosa. 

– Där röken kommit upp ur stuprören får vi ta en diskussion med fastighetsägarna, säger Ulf Hagstedt.

Enligt Johan Westlund berörs upp till 1 200 fastigheter av projektet. 

– Än så länge har resultatet varit ganska blandat. Vi hittar fastigheter här och var där vattnet går fel, säger han.

undefined
Genom att pumpa rök i stupröret kan Pollex få en mer detaljerad bild kring dagvattenläckor från en enskild fastighet.

Maria Kavcic betonar att projektet inte handlar om att peka finger åt enskilda villaägare.

– De flesta vet nog inte vart dagvattnet från huset tar vägen. Lagstiftningen kring ansvarfördelningen är inte heller svartvit. Men de åtgärder som kan bli aktuella är oftast relativt enkla, säger hon.

Röken är av samma typ som används vid teaterföreställningar och är helt ofarlig. Vilket även gäller den färg som används för att kontrollera om regnvattnet verkligen sipprar ner i avloppet från läckorna där röken sipprat ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!