Trosa kommun har under en rad år fått tillstånd att bedriva skyddsjakt mot storskarv. Men antalet fåglar som får skjutas har varierat. 2021 var det 200, 2022 ökade antalet till 500 och 2023 fick kommunen tillstånd att skjuta 500 vid två tillfällen under säsongen.
I år hade kommunen ansökt om att få skjuta av 1 000 skarvar i Tureholmsviken, under perioden 1 mars till sista juli. Men länsstyrelsen stannade vid 300.
Kommunjägaren Urban Törnqvist tror att det kanske inte behövs skjutas fler skarvar.
– Kolonin är borta. Visserligen har de en förmåga att vilja återkomma och häcka där de har häckat tidigare, men de har nog också insett att det är ohälsosamt att vistas i det här området. Det blir någon annan som får problemet. Man får ta tag i problemet där det uppstår, varken mer eller mindre, säger Urban Törnqvist.
Trots att skyddsjakten är tillåten sen 1 mars har ingen fågel skjutits än.
– De har inte kommit än. Isen har legat kvar i fredningsområdet och även söderut.
Skarven ska jagas av ett team på fem–sex jägare.
– Alla har andra jobb vid sidan av, så det blir att vi får jaga när vi är lediga, troligtvis förmiddagar eftersom de är mest aktiva då.
En skarv väger runt 2,5 kilo.
– Med tanke på antalet blir det en hel del fågel och vi kan inte ta rätt på så många. De vi skjuter gräver vi ner eller om de är skjutna med alternativhagel (ett bättre miljöalternativ, reds anm.) kan de kastas i skogen för att återgå i det naturliga kretsloppet.