Den 1 juli 2021 gick Trosa kommuns tillstånd ut för att bedriva Trosa reningsverk. Kommunen planerar att fasa ut det och bygga en ledning till Himmerfjärdsverket i Södertälje i framtiden, men det måste fortfarande användas i några år till. De ansökte om ett nytt tillstånd, men godkännandet tog tid – till den 9 maj 2022.
Verket användes alltså i ett år utan tillstånd – ett miljöbrott.
När SN skrev om ärendet i våras kände myndigheterna till detta.
– Vi har inte erhållit några konsekvenser. Min slutsats är att de förstått att vi jobbat med ansökan, som tagit mycket längre tid än den ursprungliga prognosen, sade kommunens tekniska chef Ulf Hagstedt till tidningen då.
Men riktigt så blev det inte. Den 13 juli anmälde Länsstyrelsen Trosa kommun för miljöbrott – och nu har det blivit böter. Kommunchefen Johan Sandlund bekräftar.
– Jag kom tillbaks från semestern på måndagen och hade ett brev med ett strafföreläggande med en företagsbot på 200 000 kronor, säger han.
Var den väntad?
– Ja, det får man säga. Det är ett ärende som pågått rätt länge. Problemet är att man anser att vi drivit reningsverket i Trosa utan nödvändiga tillstånd.
Kommunchefen säger att myndigheterna inte har fattat beslut om tillståndet så snabbt som man väntade sig.
– Då har vi varit tvungna att använda verket. Man ska ha tillstånd, och därmed har vi inte följt lagen. Nu har inte jag alla papper framför mig, men vi ansökte ett antal månader innan tillståndet gick ut.
Hade det gått att ansöka tidigare?
– Det är svårt att bedöma. Men visst, i slutändan hade vi behövt ansöka om tillståndet tidigare. Det är det vi får lära oss.
Johan Sandlund anser dock att det finns en rad förmildrande omständigheter.
– Vi har försökt anpassa för att sköta reningsverket på bästa möjliga sätt, även när vi inte haft tillstånd. Det verkar man tagit hänsyn till eftersom boten är på 200 000 i stället för 300 000, som det först talades om, avslutar han.
Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) är kritisk till att allt tagit så lång tid.
– Min kritik är att vi inte agerade tidigare. Det här har varit känt så länge. Det är inte orimligt att tro att det tar ett år för en sådan här ansökan att gå igenom, säger han.
Vad är det största problemet med det här?
– Att vi får en bot på 200 000. Själva reningen har fungerat även om vi fått betala för en massa åtgärder. Vi har gjort för lite för sent, fått ökade kostnader – och nu den här boten som ett bevis på att vi agerat så långsamt.