Marknaden är sprungen ur det populära Trosaprojektet Odla din vardagsmat som bekostats av EU, kommunen och Region Sörmland.
– I fjol arrangerade vi "Gröna dagar" med alla föreningar som varit engagerade i projektet, det blev en utställning och föreläsningar på biblioteket. När vi sen utvärderade var det flera föreningar som sa "vi vill vara ute och prata odling, vi skulle vilja ha en vårmarknad", berättar Charlotta André.
Sagt och gjort. I samarbete med Odla vardagsmaten, Visit Trosa och Trosa hembygdsförening blir det nu en vårmarknad på Garvaregården lördag den 25 maj.
– Jättespännande tycker vi. Den blev fullbokad direkt och det kommer både föreningar och lokala företag som har produkter med anknytning till trädgård och odling, eller som producerar till exempel glass, honung och kött. Hillsta gård ska vara med och nu när det var så kallt var de oroliga för om de skulle ha något att komma med, men de ringde härom dagen och sa "sparrisen är här!", skrattar Charlotta André.
Dessutom har de fått till ett samarbete med Sörmlands matkluster.
– De kör Aptitrundan samma dag och har lagt till marknaden som ett av sina besöksmål. Det kommer att finnas väldigt många snacksugna på plats som vill prata odling och trädgård, det är jag säker på. Bland annat kan man få veta mer om hydroponiska odlingssystem, om någon är nyfiken på det. Det handlar om att odla utan jord och är jättespännande.
Dagen kombineras med fler aktiviteter i odlingens tecken.
– Vi kör en odlingskurs för barn i Albin och Veras utställningsträdgård, men jag gissar att den är fullbokad sedan länge. Ålyckans kolonilotter i Vagnhärad har öppet hus där man bland annat får hämta gratis hönsskit, superbra för den egna trädgården. Men man måste ta med egen påse.
Till och med hönsbajset är närproducerat.
– Ja, det är Västerljunghöns som bidrar till dagen.
Charlotta André är tillsammans med Eva Westergren projektledare för Odla din vardagsmat, ett projekt som blivit väldigt uppskattat.
– Vi har väl 600 personer på sändlistan för vårt nyhetsbrev nu och många lokala föreningar har hittat varandra och samverkar tack vare projektet. När man kan göra saker tillsammans blir det större och det är jätteroligt. Det har skapats ett odlingsnätverk och nu blir det en vårmarknad där man kan mötas. Det känns bra.