Hemtjänstanställd frias från stöldanklagelser

Slarv, inte stöld. Det visar kommunens utredning av hur bland annat narkotikaklassad medicin från en äldre person med hemtjänst hamnade i en anställds klädskåp på jobbet.

Vård- och omsorgschef Fredrik Yllman säger att den interna utredningen visar att den anställda inte stulit medicin, bara slarvat med hanteringen.

Vård- och omsorgschef Fredrik Yllman säger att den interna utredningen visar att den anställda inte stulit medicin, bara slarvat med hanteringen.

Foto: Andreas Ekström/Isak Dahl

Trosa2023-10-07 20:43

– Det är klart att det blir arbetsrättsliga konsekvenser för den här enskilda medarbetaren, men efter att ha gått igenom medicinlistor, signeringar och annat tillsammans med HR och ansvarig sjuksköterska har det konstaterats att det rör sig om slarv. Medarbetaren har inte tagit medicinerna för att använda själv eller sälja.

Det säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.

Varför gjorde ni en intern utredning när det fanns en misstanke om stöld, borde det inte ha polisanmälts?

– Det handlade inte om stöld av personliga föremål utan om mediciner som skulle tillbaka till ansvarig sjuksköterska för kassation. Det är där rutinerna inte följts. De skulle ha lämnats i ett låsbart skåp och såklart inte i personalens klädskåp.

Enligt anmälaren hade den anställde loggat att anhöriga gett medicinen, då handlar det väl inte om medicin som ska kasseras?

– Jag vet inte var anmälaren har fått de uppgifterna ifrån, det är inte vad vår utredning visat.

Hade ni resonerat likadant om det handlat om smycken som hittats i en anställds skåp? Mediciner är ju också brukarnas egendom som de betalar för.

– Det går inte att jämföra med mediciner som ska tillbaka för kassation. Det som framkommit i den arbetsrättsliga utredningen är att det inte handlade om stöld – allt annat blir ett rent hypotetiskt resonemang – och där får jag lita på personerna som genomfört den.

Den anställda som det handlar om riskerade till en början avsked men efter fackliga förhandlingar gick Trosa kommun med på att stanna vid en skriftlig varning. Personen får inte heller fortsätta ansvara för att brukare får sin medicin och har fått andra arbetsuppgifter. Dubbelbestraffning, anser Kommunal som stöttat den anställda i förhandlingarna. Men så vitt Fredrik Yllman känner till är fallet avklarat.

– Vi har inte fått någon propå om att det är anmält till central förhandling i alla fall och det borde vi i så fall ha fått vid det här laget.

Hur ska ni göra för att detta inte upprepas?

– Rutinerna är kända och de är bra så de behöver inte ändras. Vi reagerar när vi upptäcker att de inte följs. Det stora antalet avvikelser som anmäls visar också att våra medarbetare tar dem på fullaste allvar. I det här fallet kan jag bara konstatera att medarbetaren kraftigt har frångått rutinerna och det är allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!