Provfiske i Trosaån: Intressanta fynd men ingen mal

Efter rapporter om observerad mal, en ovanlig och fridlyst fisk som tidigare inte upptäckts i Trosaån, genomfördes förra veckan provfiske med ryssja i Vagnhärad.

Förra veckan vittjades de parryssjor som länsstyrelsen lagt ut i närheten av den inrapporterade fyndplatsen vid övre delen av Trosaån.

Förra veckan vittjades de parryssjor som länsstyrelsen lagt ut i närheten av den inrapporterade fyndplatsen vid övre delen av Trosaån.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-10-25 04:43

– Som vi misstänkte fick vi lakar i ryssjorna, säger Alexander Gustavsson, biolog på Naturvårdsenhetens åtgärdsprogram för hotade arter vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Eftersom två lakar hittades 20 meter från fyndplatsen är det enligt honom osannolikt att den rödlistade malen har planterats in i Trosaån.

– Laken är en vanlig misstagsart och de här två hade även rätt storlek i förhållande till observationen.

Malen är en av de största sötvattensfiskarna – den kan bli närmare fem meter och väga över 300 kilo – men observationen handlade om ett exemplar på runt 30 centimeter.

undefined
Två lakar hittades, med motsvarande storlek som de observationer av mal som tidigare rapporterats.

För att vara på den säkra sidan har länsstyrelsen även tagit miljöprover från Trosaån som lämnats på dna-analys. 

Men Alexander Gustavsson påpekar att lakarna är intressanta i sig. 

– Laken är nära hotad och precis som malen en art vi vill skydda och gynna. Även om de förekommer i de flesta sörmländska vatten är det generellt ont om lake i vårt system.

Alexander Gustavsson påpekar att laken även är en viktig värd för målarmusslorna som är akut hotade i sörmländska vattendrag.

– Musslornas larver lever som parasiter bland annat i gälarna på laken, som därför gör en väldigt stor naturnytta i sitt ekosystem.

undefined
Länsfiskekonsulent Henrik Nilsson och biologen Alexander Gustavsson var på plats i Trosaån när länsstyrelsens provfiske avslutades under förra veckan.

Förutom ett 30-tal andra fiskar som abborre, mört och gärs fastnade även 90 signalkräftor i länsstyrelsens ryssjor.

– Det var en god fångst. Vi har samlat in data om deras längd, sjukdomskick och kollat om de tappat klor eller ben.

Signalkräfta är en invasiv art som är förbjuden att flytta eller sätta ut, eftersom den sprider kräftpest som slår ut den akut hotade flodkräftan. Alexander Gustavsson berättar att symtom på kräftpest hittades på en individ, som nu är nedfryst och skickad till Sveriges veterinärmedicinska anstalt för provtagning.

– Det görs med samma metodik som används till att fastställa covid-19. Även om vi vet att det har förekommit kräftpest i Trosaån tidigare är det alltid viktigt att märka ut pestsmittade vatten.

Enligt Trosas kommunekolog Elin van Dooren är det intressant att så många signalkräftor hittades.

– Även om den inte är lika känslig som den inhemska flodkräftan är signalkräftan också mottaglig för kräftpest. Antalet skulle kunna indikera att populationen är på väg att återhämta sig i Trosaån, säger hon och fortsätter:

– Sedan får vi se vad dna-analysen visar så småningom, ifall det ändå kan finnas mal i ån.

Karta: Provfiske
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!