Nya hål i Utterviksvägen efter besvärlig vintersäsong

Inför påskveckan var Tommy Norman, permanentboende vid Käftudden, i kontakt med Trafikverket angående nya hål på Utterviksvägen.

Tommy Norman är pensionär och permanentboende på Tureholmshalvön som vill se förbättringar på Utterviksvägen.  Enligt Trafikverkets enhetschef Nancy Häggkvist så har vinterns väder försvårat situationen på flera håll.

Tommy Norman är pensionär och permanentboende på Tureholmshalvön som vill se förbättringar på Utterviksvägen. Enligt Trafikverkets enhetschef Nancy Häggkvist så har vinterns väder försvårat situationen på flera håll.

Foto: Isak Dahl/Privat

Trosa2023-04-12 04:18

– Jag körde ner i en grop och ska lämna in bilen, jag vet inte om den gick sönder, säger Tommy Norman pensionär och permanentboende på Käftudden, längst ut på Tureholmshalvön i Trosa.

Som SN berättat tidigare har boende i området sedan länge försökt förmå Trafikverket att åtgärda Utterviksvägen, eller väg 768, som är den enda förbindelsen mellan området och övriga vägnätet.

– Kommer det en cyklist eller mopedist när det är lite halvskumt så går det åt skogen, säger Tommy Norman som senast var i kontakt med Trafikverket strax innan påsken. 

Enligt honom är raksträckan nedanför Tureholms slott den värst drabbade delen av Utterviksvägen, ett låglänt område som översvämmas regelbundet.

– Vägen är så underminerad att det inte är sant, säger han.

Nancy Häggkvist, enhetschef för underhåll på Trafikverkets region öst, är inte insatt i det enskilda ärendet.

– Men det låter som att det är en väg som har stora bekymmer, säger hon.

undefined
Inför påskhelgerna hade stora potthål återigen öppnat sig på Utterviksvägen.

Enligt Nancy Häggkvist kan Trafikverkets driftentreprenörer bara lappa och laga med hjälp av de metoder som finns. Under vintern är det även problem med att en del material som används vid lagning. 

– De kallmassor som använts för att fylla hålen håller ett tag innan vår entreprenör får åka ut igen.

Hur ofta det behöver göras beror bland annat på vädret. 

– Den här vintersäsongen har varit besvärlig. Det har ofta varit mycket nederbörd samtidigt som temperaturen pendlat runt nollan. Det gör att hålen slås upp mycket snabbare och har varit utmanande på flera platser.

Enligt Nancy Häggkvist är det svårt att säga exakt hur ofta en väg kan behöva repareras. 

– Men de vanliga lagningar som utförs av vår underhållsentreprenör håller inte hur länge som helst. De behöver göras om med jämna mellanrum under året.

undefined
Enligt Trafikverket behöver de lagningar som görs på vägen underhållas flera gånger om året.

Torbjörn Andersson, åtgärdsplanerare på Trafikverket region öst, känner för närvarande inte till några planer på att bygga om vägen, vilket kräver ett beslut på regionnivå. 

Samtidigt finns det en gräns för hur mycket man kan lappa och laga, enligt Nancy Häggkvist. Beslut kring mer omfattande underhållsarbete, som att ge vägen en ny beläggning, baseras bland annat på de årliga mätningar av vägytor som Trafikverket utför. 

– Sedan måste vi prioritera utifrån hur mycket pengar vi har. Det finns även andra vägar som inte mår bra och någonstans måste man zooma ut och titta på helheten, säger Nancy Häggkvist.

Karta: Käftudden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!