Det senaste decenniet har Trosa kommun sett något av en befolknings-boom. År 2013 bodde mindre än 12 000 personer i Trosa. Idag kallar sig över 15 000 människor Trosabor, en ökning med nästan 30 procent.
När Statistiska centralbyrån, SCB, nyligen la sin fram prognos för hur Sveriges befolkning kommer att utvecklas – spås Trosa fortsätta växa.
Procentuellt växer man mest i hela landet, tror SCB: Om fem år kommer Trosa ha växt med ytterligare 10 procent, och nästan 17 000 människor kommer att bo i kommunen.
Majoriteten av de som bosätter sig i Trosa är småbarnsfamiljer från södra Stockholm.
– Vår profil passar barnfamiljer väldigt bra. Men det är inte bara inflyttning, även omflyttningen är viktig: Vi kan se att många villaägare i Trosa flyttar till nybyggda hyres- och bostadsrätter, och det öppnar upp för barnfamiljerna som vill bo i villa, säger Torbjörn Unnebäck, tillförordnad kommunchef.
Det är Vagnhärad, snarare än tätorten Trosa, som kommer att få flest nya invånare de kommande åren. Närheten till Stockholm, i synnerhet med tåg, lockar föräldrar som jobbar i huvudstaden, men inte vill uppfostra sina barn i den.
Det pågående bygget av Ostlänken och det planerade resecentrumet, tror kommunen, kommer att göra Vagnhärad ännu mer populärt i framtiden.
Torbjörn Unnebäck pekar ut ytterligare en faktor som gör Trosa attraktivt: Tryggheten.
– Det har blivit en viktig faktor för många när de ska välja var de vill bo, och där kan vi nog säga att vi står för trygghet och ett högt förtroende bland våra medborgare, säger han.
På en av Trosaåns bropassager står 16-åringarna Hjalmar Winterling och William Hemstad och pratar om Hjalmars sommarjobb som staketmålare. De har bott i Trosa hela livet.
– Trosa är liksom lugnt, och man känner sig trygg för man vet vilka alla är, säger William Hemstad.
– Exakt, man känner alla sina grannar, och det är inget våld eller så där. I Stockholm och Nyköping kan man känna att det är farligt på gatorna, men här är man aldrig rädd för att bli rånad på kvällarna, fyller Hjalmar Winterling i.
Efter att ha funderat lite ser 16-åringarna framför sig att flytta från Trosa efter gymnasiet för att plugga någon annanstans, men de är öppna för att komma tillbaka senare i livet.
– Efter man har pluggat och varit och gjort sina grejer, då kan jag komma tillbaka, absolut, säger Hjalmar Winterling.