Trosas hemtjänst bland de sämre i Sverige

Trosa kommuns hemtjänst är bland de sämre i landet, enligt nationella mätningar. Svårigheterna att få tag på personal gör arbetet tufft, enligt anställda.

Marie Lagergren från Trosas hemtjänst berättar att många brukare upplever personalen som mer stressad än tidigare.

Marie Lagergren från Trosas hemtjänst berättar att många brukare upplever personalen som mer stressad än tidigare.

Foto: Isak Dahl

Trosa2023-02-13 17:22

– Min upplevelse är att vi växt enormt mycket under väldigt kort tid. Det väller in brukare och vi hinner aldrig få någon ordning på verksamheten, säger Marie Lagergren, undersköterska inom hemtjänsten i centrala Trosa.

Enligt henne märks det att många brukare tycker att verksamheten har blivit sämre under de senaste åren.  

– Många uttrycker att vi är stressade och har ont om tid, säger hon. 

När pensionärernas intresseorganisation, SPF Seniorerna, gjorde en nationell rankning av hemtjänsten hamnade Trosa på plats 258 av 290 för 2022. 

– Att det varit problem inom hemtjänsten vet vi sedan tidigare. Men vi är såklart långt ifrån nöjda med resultatet, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun. 

Men även om placeringen var sämre än förväntat låg den enligt honom i linje med Socialstyrelsens senare brukarundersökningar. 

– Vi har inte hunnit hantera den stora ökning av brukare som skett. Vi håller nu på och ser över vad vi kan göra. 

Enligt Fredrik Yllman är den extra hemtjänstenhet som för närvarande skapas i Trosa, en åtgärd som vidtagits efter de dåliga siffrorna. 

Trosa sticker bland annat ut när det gäller brukares möjlighet att påverka tiden för sina besök. Men även när det gäller hur personalen genomför sina arbetsuppgifter.

undefined
Trosa kommuns vård- och omsorgschef, Fredrik Yllman berättar att kommunen inte hängt med i den stora ökning av brukare som skett de senaste åren.

Marie Lagergren berättar att många utbildade kollegor slutat de senaste åren. Samtidigt som arbetsgivaren haft svårt att hitta ny personal. 

– Det är väldigt stor omsättning bland personalgrupperna och där tror jag utmaningen ligger. Det är inte jättevanligt att det kommer undersköterskor som vill jobba inom hemtjänsten, säger hon. 

Det innebär att många anställs och slutar, för studier, nya jobb, eller för att hemtjänsten inte var något för dem. 

– Man kan tro att det här är ett enkelt jobb, men du måste kunna fatta många beslut själv.

Marie Lagergren berättar att personal som inte får dela ut mediciner, eftersom deras språkkunskaperna är för dåliga, anställs i verksamheten.

– Utan dem skulle situationen se ännu värre ut, säger hon.

Men för de som har rätt kompetens blir det mer att göra, när exempelvis kollegor blir sjuka med kort varsel.  

– Det tär att jobba när det inte är rätt personalstyrka. Och då kanske bemötandet inte blir det man själv skulle önskat. Man kanske struntar i att ta sopor och lämnar kanske lite disk, man skyndar liksom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!