Kommunen agerar: "Vi sätter ut en gps-punkt"

Trosa kommun hade på tisdagen ute personal för att undersöka området där det larmats om sättningar i marken. "Området är extra känsligt och vi kommer att sätta ut en gps-punkt för att se om det sker någon rörelse", säger tekniska chefen Ulf Hagstedt.

Jordskredet i Vagnhärad, Ödesby, 23 maj 1997 är det största i Sverige inom bebyggt område sedan Tuveraset 1977. Konsekvenserna av naturkatastrofen blev att ett 30-tal hus revs inom riskområdet. Runt 150 personer evakuerades.

Jordskredet i Vagnhärad, Ödesby, 23 maj 1997 är det största i Sverige inom bebyggt område sedan Tuveraset 1977. Konsekvenserna av naturkatastrofen blev att ett 30-tal hus revs inom riskområdet. Runt 150 personer evakuerades.

Foto: Jens Alvin

Vagnhärad2024-10-02 16:35

Nyheten i korthet

  • Trosa kommun har skickat ut personal för att undersöka marken där det rapporterats om sättningar. En gps-punkt kommer att placeras för att övervaka eventuell rörelse i marken.
  • Robert Andersson, som arbetar för fastighetsägaren Rudolf Steiner-stiftelsen, har länge observerat sättningar bakom två fastigheter vid Länsmansvägen och uppger att situationen förvärrats den senaste veckan.
  • Det aktuella området drabbades av ett stort jordskred 1997. Fastighetsägaren har tidigare försökt uppmärksamma kommunen på förändringarna i marken men kände sig då avfärdad.

I tisdags kontaktade Robert Andersson, som arbetar för fastighetsägaren Rudolf Steiner-stiftelsen, på uppmaning av SGI, Statens Geotekniska institut. räddningstjänsten. Han hade under en längre period uppmärksammat sättningar i marken bakom de två fastigheter stiftelsen äger som ligger på Länsmansvägen, i en brant sluttning ner mot Trosaån. Samma område som drabbades hårt av skred 1997.

Den senaste veckan upplever han att sättningarna snabbt har förvärrats.

Han har tidigare flera gånger kontaktat Trosa kommun om förändringarna men upplevde att han blivit avfärdad.

– Jag fick bara höra att så där kan det inte vara, det går inte, tack och hej, ungefär.

undefined
Kommunen med kommunchefen Johan Sandlund i spetsen kom till platsen efter larmet på tisdagen och gick själv runt och inspekterade området.

Sen försökte han få kontakt med SGI som till slut svarade, via mejl, och rådde honom att ringa räddningstjänsten för att höra vad de säger. Så gick det till när det igår blev ett larm om skred– trots att inget sådant observerats.

Räddningstjänstens Jan Österberg kom ut till platsen och gick runt och inspekterade men kunde inte se någon akut fara för skred. Han har också tagit bilder för att ha som jämförelse för eventuellt framtida behov.

Men nu agerar kommunen.

– Jag vet inte vem han fått prata med tidigare, vi ska respondera direkt eftersom det här är ett extra känsligt område, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef.

Kommunen har kontinuerliga avläsningar i vattenrör i området men ska nu komplettera denna övervakning med en så kallad gps-punkt.

undefined
Flygbild från raset i Vagnhärad..

– Den kommer vi att följa upp under en period för att se om det är någon rörlighet i marken. Men det är viktigt att påpeka att det finns inga andra indikationer på rasrisk just nu än de här sättningarna i marken, och de kan uppstå överallt, det är inget onaturligt. Nu har det hänt saker här historiskt som gör att de som bor här är extra vaksamma och det har vi all respekt för.

Skredet 1997 som skedde på natten i närheten av samma plats är ett av Sveriges största jordskred. En handfull hus drogs med i raset och 30 villor fick rivas. Trots enorma skador på byggnaderna omkom ingen.

undefined
En tröskel vid Husbykvarn skulle enligt Jim Axén vara en enkel åtgärd för att hålla vattenståndet tillräckligt högt för att stå emot leran. "Men som du ser på bifogade bilder kan man med fog påstå att de rent ut sagt skiter i sina åtaganden", säger han.
undefined
Jim Axén bor i området och säger att många fastighetsägare känner sig nonchalerade.

– Jag såg inga spår av ras då jag kom hem. Men jag förstår att varningstecken synts nedanför Länsmansvägen, säger Jim Axén som bor längre ned vid ån på Kvarnvägen 3.

Han påpekar att kommunen utlovat en tröskel vid Husbykvarn som ska ge ett fast mottryck mot glidning i lermassan, men som inte har ordnats. 

– Detta skapar en oro bland de fastighetsägare uppströms som känner sig nonchalerade.

Karta: Länsmansvägen 11A
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!