Kommunen agerar: "Vi sÀtter ut en gps-punkt"

Trosa kommun hade pÄ tisdagen ute personal för att undersöka omrÄdet dÀr det larmats om sÀttningar i marken. "OmrÄdet Àr extra kÀnsligt och vi kommer att sÀtta ut en gps-punkt för att se om det sker nÄgon rörelse", sÀger tekniska chefen Ulf Hagstedt.

Jordskredet i VagnhĂ€rad, Ödesby, 23 maj 1997 Ă€r det största i Sverige inom bebyggt omrĂ„de sedan Tuveraset 1977. Konsekvenserna av naturkatastrofen blev att ett 30-tal hus revs inom riskomrĂ„det. Runt 150 personer evakuerades.

Jordskredet i VagnhĂ€rad, Ödesby, 23 maj 1997 Ă€r det största i Sverige inom bebyggt omrĂ„de sedan Tuveraset 1977. Konsekvenserna av naturkatastrofen blev att ett 30-tal hus revs inom riskomrĂ„det. Runt 150 personer evakuerades.

Foto: Jens Alvin

VagnhÀrad2024-10-02 16:35

Nyheten i korthet

  • Trosa kommun har skickat ut personal för att undersöka marken dĂ€r det rapporterats om sĂ€ttningar. En gps-punkt kommer att placeras för att övervaka eventuell rörelse i marken.
  • Robert Andersson, som arbetar för fastighetsĂ€garen Rudolf Steiner-stiftelsen, har lĂ€nge observerat sĂ€ttningar bakom tvĂ„ fastigheter vid LĂ€nsmansvĂ€gen och uppger att situationen förvĂ€rrats den senaste veckan.
  • Det aktuella omrĂ„det drabbades av ett stort jordskred 1997. FastighetsĂ€garen har tidigare försökt uppmĂ€rksamma kommunen pĂ„ förĂ€ndringarna i marken men kĂ€nde sig dĂ„ avfĂ€rdad.

I tisdags kontaktade Robert Andersson, som arbetar för fastighetsÀgaren Rudolf Steiner-stiftelsen, pÄ uppmaning av SGI, Statens Geotekniska institut. rÀddningstjÀnsten. Han hade under en lÀngre period uppmÀrksammat sÀttningar i marken bakom de tvÄ fastigheter stiftelsen Àger som ligger pÄ LÀnsmansvÀgen, i en brant sluttning ner mot TrosaÄn. Samma omrÄde som drabbades hÄrt av skred 1997.

Den senaste veckan upplever han att sÀttningarna snabbt har förvÀrrats.

Han har tidigare flera gÄnger kontaktat Trosa kommun om förÀndringarna men upplevde att han blivit avfÀrdad.

– Jag fick bara höra att sĂ„ dĂ€r kan det inte vara, det gĂ„r inte, tack och hej, ungefĂ€r.

undefined
Kommunen med kommunchefen Johan Sandlund i spetsen kom till platsen efter larmet pÄ tisdagen och gick sjÀlv runt och inspekterade omrÄdet.

Sen försökte han fĂ„ kontakt med SGI som till slut svarade, via mejl, och rĂ„dde honom att ringa rĂ€ddningstjĂ€nsten för att höra vad de sĂ€ger. SĂ„ gick det till nĂ€r det igĂ„r blev ett larm om skred– trots att inget sĂ„dant observerats.

RĂ€ddningstjĂ€nstens Jan Österberg kom ut till platsen och gick runt och inspekterade men kunde inte se nĂ„gon akut fara för skred. Han har ocksĂ„ tagit bilder för att ha som jĂ€mförelse för eventuellt framtida behov.

Men nu agerar kommunen.

– Jag vet inte vem han fĂ„tt prata med tidigare, vi ska respondera direkt eftersom det hĂ€r Ă€r ett extra kĂ€nsligt omrĂ„de, sĂ€ger Ulf Hagstedt, teknisk chef.

Kommunen har kontinuerliga avlÀsningar i vattenrör i omrÄdet men ska nu komplettera denna övervakning med en sÄ kallad gps-punkt.

undefined
Flygbild frÄn raset i VagnhÀrad..

– Den kommer vi att följa upp under en period för att se om det Ă€r nĂ„gon rörlighet i marken. Men det Ă€r viktigt att pĂ„peka att det finns inga andra indikationer pĂ„ rasrisk just nu Ă€n de hĂ€r sĂ€ttningarna i marken, och de kan uppstĂ„ överallt, det Ă€r inget onaturligt. Nu har det hĂ€nt saker hĂ€r historiskt som gör att de som bor hĂ€r Ă€r extra vaksamma och det har vi all respekt för.

Skredet 1997 som skedde pÄ natten i nÀrheten av samma plats Àr ett av Sveriges största jordskred. En handfull hus drogs med i raset och 30 villor fick rivas. Trots enorma skador pÄ byggnaderna omkom ingen.

undefined
En tröskel vid Husbykvarn skulle enligt Jim Axén vara en enkel ÄtgÀrd för att hÄlla vattenstÄndet tillrÀckligt högt för att stÄ emot leran. "Men som du ser pÄ bifogade bilder kan man med fog pÄstÄ att de rent ut sagt skiter i sina Ätaganden", sÀger han.
undefined
Jim Axén bor i omrÄdet och sÀger att mÄnga fastighetsÀgare kÀnner sig nonchalerade.

– Jag sĂ„g inga spĂ„r av ras dĂ„ jag kom hem. Men jag förstĂ„r att varningstecken synts nedanför LĂ€nsmansvĂ€gen, sĂ€ger Jim AxĂ©n som bor lĂ€ngre ned vid Ă„n pĂ„ KvarnvĂ€gen 3.

Han pĂ„pekar att kommunen utlovat en tröskel vid Husbykvarn som ska ge ett fast mottryck mot glidning i lermassan, men som inte har ordnats. 

– Detta skapar en oro bland de fastighetsĂ€gare uppströms som kĂ€nner sig nonchalerade.

Karta: LÀnsmansvÀgen 11A
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!