Fabriken i Vagnhärad gör 120 lägenheter om året

Vid Mölna äng är marken förberedd för byggnation och på fabriken vid Kalkbruksvägen har tillverkningen av Nokons nya bostadshus i Vagnhärad börjat.

Nokons vd Anders Hästbacka på plats vid fabriken i Vagnhärad.

Nokons vd Anders Hästbacka på plats vid fabriken i Vagnhärad.

Foto: Isak Dahl

Vagnhärad2023-02-09 06:43

– Vi bygger egentligen samma hus varje gång och har väldigt bra kontroll på kostnaderna. När alla vet vad som ska göras blir det färre överraskningar, säger Anders Hästbacka, vd och majoritetsägare av Nokon.

Med ett 80-tal anställda, en omsättning runt 200 miljoner och en produktion på 120 lägenheter om året får Vagnhäradsföretaget Nokon beskrivas som en framgångssaga. Affärsidén, att tillverka huskroppsdelar av stark betong och lätt stålskelett, håller sig väl. 

– Betongen vi använder är inte "lätt" utan tyngre än vanlig. Men vi använder så lite att våra moduler blir lätta ändå. Det är en kombination vi är ganska ensamma om fortfarande. Men den gör att husen blir hållbara, billiga att transportera och miljövänliga, säger Anders Hästbacka. 

År 2021 fick Nokon utmärkelsen ”Årets nybyggare” av Trosa kommun, för fastigheterna vid Mölna äng i Vagnhärad, som företaget bygger i egen regi. Det är de som trots oroliga tider nu ska kompletteras med 24 nya lägenheter – BRF Stationshusen. 

– Vi tog beslut om produktion under sista kvartalet 2022. Sedan dess har försäljningen gått väldigt upp och ner. Men vi är försiktigt positiva, framför allt eftersom materialpriserna verkar stabiliseras framöver. Det känns som att den värsta rusningen har stannat av, säger Anders Hästbacka.

undefined
Stålkonstruktionen svetsas runt betongen på Nokons byggnadsmoduler.
undefined
När Peter Karlsson och de andra svetsarna är klara flyttas modulerna vidare för att fyllas med isolering och betong.
undefined
Pawel Mazur, chef på Nokons fabrik, berättar att man för tillfället arbetar med ett ovanligt högt hus i Södertälje, parallellt med de nya Stationshusen.

När tidningen besöker fabriken i Vagnhärad har produktionen av väggarna till Stationshusen precis påbörjats. 

Anders Hästbacka berättar att Nokon startades vid samma tid som 3D-modellering, eller BIM, började användas inom branschen. 

– Då fanns ännu inga färdiga lösningar och vi kom i hög grad att få utveckla våra egna. Idag utgår alla våra projekt ifrån en 3D-modell av själva huset, varifrån konstruktionsritningar, underlag för kvalitetsmätningar, kostnadsberäkningar och instruktioner för byggarbetet beräknas.

Hur nära veckosnittet på 800 kvadratmeter byggnadsmaterial Vagnhäradsfabriken producerar är lätt att se via Nokons system. Liksom hur mycket tid personalen lagt på ett särskilt projekt – 191 timmar när det gäller Mölna äng för de senaste 30 dagarna. 

Enligt Anders Hästbacka är planen nu att öka produktionen till 200 lägenheter om året.   

– Vi är inte billigare eller bättre på att lägga golv eller skruva in kök än andra. Men den bärande konstruktionen vi producerar och sättet vi jobbar på är unikt och ger stora fördelar, säger han. 

undefined
Betongen stelnar i en av byggnadsmodulerna.
undefined
Anders Hästbackar visar 3D-bilder över Stationshusen som nu börjat byggas på fabriken.
undefined
Medan grundstommen tillverkas i fabriken förbereds marken för ytterligare 24 lägenheter vid Mölnaäng i Vagnhärad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!