Vid en inventering stod det klart att arterna nordfladdermus, sydfladdermus, fransfladdermus och brunlångöra, förekommer vid området kring Vagnhärads kalkbrott, som markägaren nyligen fått tillstånd att fylla igen.
Samtliga arter är fridlysta enligt artskyddsförordningen och även upptagna i art- och habitatdirektivets fjärde bilaga, vilket innebär ett särskilt starkt skydd.
– Vi har tagit del av rapporten och markägaren har fått krav på sig att införa kompensationsåtgärder, säger Trosas kommunekolog Elin van Dooren, som förklarar att fladdermössen framför allt använt kalkbrotten som jaktområde för insekter.
Markägaren har därför lovat att anlägga en sumpskog på 1,5 hektar med förutsättningar att producera mer föda än båda kalkbrotten tillsammans.
En tunnel mellan de stora kalkbrotten har även undersökts. Enligt utredningen pekar visserligen inget på att den fungerat som sov- och övervintringsplats för de skyddade arterna. Men markägaren kommer ändå bygga en särskild "jordkällare" där de bevingade däggdjuren kan sova i framtiden.
– Alla fladdermöss är skyddade, men det var ganska många olika arter som hittades, och några av dem är lite ovanligare, säger Elin van Dooren som förklarar att naturvårdsinventering var en del av tillståndsprocessen för att få exploatera området.
Enligt Mark- och miljödomstolens beslut måste därför det nya våtmarksområdet "uppnått en ekologisk funktion för fladdermöss" innan kalkbrotten får fyllas igen. Markägaren kommer dessutom sätta upp fladdermusholkar där djuren bor under en övergångsperiod.