SN GRANSKAR
Personal inom äldreomsorgen och framför allt på äldreboendet Björntorp vittnade i SN i januari i fjol om en utbredd tystnadskultur och en oro över chefsflykten. Närmare 15 chefer hade på 1,5 år slutat, visade tidningens granskning.
Detta är inget som jag känner till eller fått signaler om
Johan Persson
Tidigare kommunchef i Oxelösund
Dåvarande kommunchefen Johan Persson och personalchefen Henny Larsson sa att de var omedvetna om att personalen upplevde oro och att personal kallats till "korrigerande samtal" med chefer.
– Detta är inget som jag känner till eller har fått signaler om, sa Johan Persson.
Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktade kritik mot Oxelösunds äldrevård. Hög personalomsättning och bristande kompetens för att göra medicinska bedömningar, bestod kritiken bland annat av.
Det nya politiska styret, med Dag Bergentoft (M) och Katarina Berg (M) i spetsen, beslutade att låta kommunchefen utreda förhållandena på Björntorp. Resultat: äldreomsorgschefen Kristina Tercero fick sparken.
Kostnaden för skattebetalarna: 13 månadslöner, avgifter och skatter, sammanlagt 1,2 miljoner kronor.
Det är tråkigt att behöva betala den här summan, men det var ändå rätt beslut.
Henny Larsson
Personalchef Oxelösunds kommun
– Det är tråkigt att behöva betala den här summan, men vår bedömning är ändå att det är rätt beslut, sade Henny Larsson.
Oxelösunds kommun lät under våren 2023 genomföra en undersökning bland personal. Den lyfte upp behovet av stabilitet och ett "mer öppet klimat och kommunikation" och att personalen tyckte att det var "bra med en kommunledning som vaknar till".
Upp till ytan kom också undersköterskors missnöje med sina fackliga företrädare.
Och huvudskyddsombudet på Björntorp anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Personal hade blivit utsatt för kränkningar och utredningarna hade hanterats extremt illa, ansåg skyddsombudet.
Även SN fick sin beskärda del och anmäldes till Medieombudsmannen och Mediernas etiknämnd. Mediernas egen domstol kan man säga.
I ett fall anmäldes SN för att personen efter artiklar "utsatts för hat och förnedring från för henne okända personer på sociala medier". Anmälaren undrade också varför undersköterskan Sofia Johanssons ord kunde väga så tungt. Sofia Johansson hade bland annat uttryckt att det var bra att högsta chefen fick sparken.
Medieombudsmannen fann ingen grund för "medieetiskt klander".
En annan anmälan mot SN överklagades till medieetiska nämnden. Anmälaren ansåg "att journalisten hade en personlig vendetta", "journalisten ljög och förvrängde artikeln" och att journalisten inte var ute efter svaren som gavs.
– En tidning ska vara objektiv, säger Malin Björgum om anmälan mot SN.
Hon var vid tiden facket Kommunals företrädare.
Varken Medieombudsmannen eller medieetiska nämnden fann något skäl att rikta kritik mot SN.
Februari 2024: Har det blivit bättre inom äldreomsorgen i allmänhet och på Björntorp i synnerhet? Har personalomsättningen och sjukfrånvaron minskat?
Känslan är att det är på väg åt rätt håll
Katarina Berg
Vård- och omsorgsnämndens ordförande (M)
– Utifrån perspektivet chefer är samarbetet och arbetsmiljön bättre, säger Henny Larsson.
Arbetsmiljön är ganska god. Just nu har vi ingen hög omsättning av chefer
Katarina Haddon
Äldreomsorgschef
– Själva arbetsmiljön är ganska så god. Och just nu har vi ingen hög omsättning av chefer, säger nya äldreomsorgschefen Katarina Haddon.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Katarina Berg säger att det blivit "bättre" efter att Kristina Tercero fått sparken.
– Och känslan är att det är på väg åt rätt håll.
Katarina Berg utvecklar:
– Förändringsarbete tar tid. Förändring möter alltid visst motstånd oavsett verksamhet och det har varit fler organisationsförändringar inom äldreomsorgen.
Nästa del: Fortsatt hög personalomsättning.