Charmen med Nyköping går förlorad

"Många boende i stan har protesterat, men inför döva öron", skriver insändarskribenten om hur politikerna inte lyssnar på invånarna när Nyköpings stadsbild ändras. Arkivbild
"Många boende i stan har protesterat, men inför döva öron", skriver insändarskribenten om hur politikerna inte lyssnar på invånarna när Nyköpings stadsbild ändras. Arkivbild

Insändare 18 juli 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingen i Nyköping har kritiserats i två tidigare insändare under sommaren, 20/6 och 1/7. Kanske tjatigt att ta upp kritiken i ytterligare en, men detta är uppenbarligen något som både berör, upprör och engagerar.

Det finns Nyköpingsbor som uppskattar och applåderar det sätt på vilket Nyköping förändrats. Det är deras fulla rätt att så göra, men jag tror samtidigt att majoriteten av alla de som vuxit upp i stan och levt sina liv här i decennier, ser på saken med helt andra ögon.

"Bevara Nyköpings karaktär av småstad med dess tydliga historiska prägel". Dessa ord står att läsa i Länsstyrelsens dokument Riksintresse för kulturmiljövården Nyköping (D57) och just de orden tror jag många ställer sig bakom.

Den charmiga småstaden är tyvärr förlorad och detta för all framtid. Många boende i stan har protesterat, men inför döva öron och ser man det nya Nyköpings karaktär, också inför blinda ögon.

Det byggs högt, det byggs tätt, det byggs snabbt, det byggs fult och alla som redan upplevt trafikkaoset har garanterat mer att vänta.

Byggherrarna bryr sig bara om vinster, men hur är det med er politiker som styr i vår kommun? Var det så här ni ville att Nyköping skulle utvecklas? Ni ville redan från början att de nya och köpstarka invånarna från storstaden skulle känna sig mer hemma om man förvandlade den charmiga småstaden Nyköping till vilken ny stadsdel som helst i vår huvudstad?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa