Journalist till lokalpolitiken sökes

Gitte Jutvik Guterstam (V) önskar mer bevakning av lokalpolitiken i östra Sörmland.

Gitte Jutvik Guterstam (V) önskar mer bevakning av lokalpolitiken i östra Sörmland.

Foto: Isak Dahl

Insändare2024-02-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flera år har jag saknat lokalpolitik i SN. Mellan valen är det oftast väldigt tyst, undantaget en och annan djupdykning i något ärende.

Däremot hårdbevakas tingsrätten och läsarna informerar grundligt om brott och påföljder. Jag saknar bakgrund och analys av brottsligheten. Jag saknar också reportage om arbete och beslut i kommunerna. Vi är inte Ryssland. I Sverige har vi en offentlighetsprincip och myndigheternas beslut och räkenskaper är tillgängliga för alla. Kommunfullmäktiges möten är websända (utom i Trosa) med ibland både drama och komedi.

Hjälp väljare till delaktighet och engagemang genom att förklara detaljplaner, snöröjningsentreprenad och VA-taxor. Politik är spännande med åsikter och ideologier som för samhället framåt. Ge en sportjournalist uppdrag som reporter inom lokalpolitiken och vi läsare kommer få både taktik och nerv i politikens vardag. SN uppbär presstöd, ni är en del i demokrati och öppenhet och har uppdraget att informera och förklara.

Replik från SN:s chefredaktör Kristina Levin:

Du har helt rätt i att politik är spännande och att SN har en viktig roll att spela i vårt samhälle. Och vi jobbar hårt, varje dag, för att leva upp till det viktiga demokratiska uppdraget. Det betyder bland annat att bevaka politiken. Vi har full koll på ärendena i styrelser och nämnder, läser kommunens diarielistor och följer det politiska spelet. Men vi rapporterar inte slentrianmässigt från fullmäktige eller kring kommunala beslut.

Framför allt beror det på att vi är betydligt färre på redaktionen och måste använda våra resurser till det som våra läsare helst vill ha. Men också att den digitala läsaren inte vill ta del av politik som referat från ett möte. I stället försöker vi alltid utgå från de människor som berörs av politiska beslut, som exempelvis granskningen av äldreomsorgen i Oxelösund och artikeln skolfrukost i Nyköping.

Däremot har du fel om att SN har presstöd. Det har vi aldrig haft.