Äntligen kom ett besked om Archer

Det tog sin tid, men helt rätt att regeringen ser till att Ukraina får tillgång till det svenska artillerisystemet Archer.

Ledare 20 januari 2023 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi skrev det före valet (30/8 2022). Vi skrev det efter valet (26/9 2022). Om Ukraina behöver det svenska hypermoderna artillerisystemet Archer så ska Sverige göra sitt yttersta för att säga ja till den önskan. Ukraina har sedermera signalerat att så är fallet. 

Nu har regeringen Kristersson sagt ja till ett sådant stöd. Bra! Det backar upp Ukraina i försvaret mot Rysslands blodiga krigföring. Det är också att försvara det öppna, demokratiska Europa mot Putinregimens storryska imperialism. Ukrainas försvar värnar också de många, mindre och självständiga staternas rätt att äga sin egen framtid, med allt från ekonomi till gränsöverskridande samarbeten och säkerhetspolitik. Utan att Kremls vakande öga ständigt finns där.

Det är också därför som EU med en jämförelsevis mycket enig röst säger att Ryssland helt enkelt inte ska få vinna. Det handlar om att säkra hela Ukrainas gränser och kraftfullt motverka den ryska regimens möjligheter att överfalla fler av sina grannar – med allt vad det innebär i form av medvetna blodbad på civila, förödelse, plundringar och återkommande krigsbrott. 

Det som sker i Ukraina påverkar hela det demokratiska Europas samhällsutveckling för decennier framåt.

undefined
Archer-systemet är en produkt av svensk försvarsindustri, högkvalitativt och högteknologiskt.

 

Archer-systemet är en produkt av svensk försvarsindustri, högkvalitativt och högteknologiskt. Att överföra detta till de ukrainska försvararna är inte okomplicerat. För att fullt ut dra nytta av dess kapacitet kräver det att de ukrainska trupperna också behärskar dess detaljer, inklusive reparationer och underhåll. Tillgången till Archer avgör inte kriget i sig, men det tillför nytta. Det krävs ytterligare leveranser en starkare effekt. I det senaste stödpaketet ingår klokt nog också ett uttalat svenskt-ukrainskt samarbete för utveckling och upphandling. Kriget är inte över i närtid.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa