Det är mumma att mucka med Helldén

Miljöpartiet och dess två språkrör är den motståndare som Tidöpartierna törstar efter.

Språkrören Märta Stenevi och nyvalde Daniel Helldén ska leda Miljöpartiet framöver. MP kan komma att driva något mer mot mitten än tidigare, bort från Socialdemokraternas vänstersida.

Språkrören Märta Stenevi och nyvalde Daniel Helldén ska leda Miljöpartiet framöver. MP kan komma att driva något mer mot mitten än tidigare, bort från Socialdemokraternas vänstersida.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2023-11-20 11:59
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Gissningsvis jublades det också i Rosenbad när Miljöpartiet valde språkrör i helgen. MP valde den mest kända kandidaten och den som Tidöpartiet gärna vill hoppa på. Vid sidan av Sverigedemokraterna är Miljöpartiet det parti som väljarna tycker sämst om, enligt valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. 

Att regera innebar ideliga vardagsprocesser som äter tid, men är osynliga utåt. Då behövs enkla, tydliga motståndare att ge sig på: Miljöpartiet. Nya språkröret Daniel Helldén, vars politikerkarriär tog avstamp i Björnlunda, är en mer välkänd måltavla än konkurrenten Magnus P Wåhlin från Växjö.

Det är mumma också när detta parti skakas av interna motsättningar. Valet av nytt språkrör avgjordes med en rösts marginal. 

Framöver kan MP komma att driva något mer mot mitten än tidigare, bort från Socialdemokraternas vänstersida. Om inte personkonflikter äter upp MP inifrån. Helldéns kandidatur har mött hård kritik också från S-nära led. Det är sannolikt en följd av att han har gjort upp om makten i Stockholm både åt höger och vänster, en mer rörlig pjäs i det stora spelet. 

undefined
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) skakar hand med statsminister Ulf Kristersson (M) under den EU-politiska partiledardebatten. I sociala medier är det full gyttjebrottning.

I det stora spelet går det trögt för Tidöpartierna. Socialdemokraterna står starkast, men torgför ganska lite av egen politik. Moderaterna och Sverigedemokraterna är tillsammans bara nätt och jämnt större än Socialdemokraterna, medan varken Liberalerna och Kristdemokraterna når tre procent i senaste Novus.

M och S är fullt upptagna med gyttjebrottning i sociala medier, om relationer till terrorgruppen Hamas och Mellanöstern-formad antisemitism. En socialdemokratisk riksdagsledamot har anmält en moderat för förtal. Det färgade också senaste partiledardebatten, om EU (!). Det är eldfängt och känslostint, men inget som flyttar stora väljargrupper.

I stället är Miljöpartiet mesta möjliga motståndare för Tidöpartierna, i flyktingpolitik och energipolitik. Utöver motståndet mot invandring är kärnkraft i dag en av få frågor som får hela regeringsunderlaget att tala i tungor. Regeringen vill nu att skattebetalarna ska stå för de ekonomiska riskerna om nya kärnkraftverk ska byggas, eftersom marknaden så tydligt avvaktar. Då blir MP en given motståndare, där atomkraft, nej tack fortfarande är en huvudtes. 

undefined
Helldén har sedan tiden som borgarråd fått symbolisera allt allt från dubbdäcksförbud till dyra cykelvägsbyggen.

Daniel Helldén är sedan tiden som borgarråd i Stockholm symbolen för trafikomläggningar, allt från dubbdäcksförbud till dyra cykelvägsbyggen. Det är sådant som Tidöpartierna tror att bilpendlande män i kranskommunerna är jättearga på. Och Märta Stenevi har på högerkanten, precis som Socialdemokraternas Magdalena Andersson, målats ut som en osedvanligt lättretad ledare. 

Allt som allt blir det en motståndarcocktail som regeringsunderlaget i nuläget gärna sveper på stående fot.