Utan esteterna svälter Nyköpings kulturliv

Om estetprogrammen på gymnasierna i Nyköping tunnas ut, då blir både skolan och kulturlivet fattigare.

Esteteleverna från Nyköpings gymnasium bjuder ännu en gång på god musikal-underhållning. Nästa år blir det ingen förstaårskull. Det är en ljudande larmsignal.

Esteteleverna från Nyköpings gymnasium bjuder ännu en gång på god musikal-underhållning. Nästa år blir det ingen förstaårskull. Det är en ljudande larmsignal.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-06-04 06:33
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Kommunala Nyköpings gymnasium gör en paus i intaget till estetprogrammet i höst. Det är ett tillfälligt stopp, lovar de ansvariga politikerna. Men det finns skäl att känna oro.

Tack och lov finns det även en friskola med estetutbildning på gymnasienivå i Nyköping. LBS blir då den enda aktören som tar in nya elever på ett estetiskt program i höst. LBS har inriktningar med allt från musikproduktion, grafisk design och e-sport. 

Det kommunala programmet har en lite annorlunda framtoning. Det bärs sedan många år upp av ett fokus på musik, sång och teater. De senaste dagarna har dessa elever bjudit på god underhållning i form av musikalen Grease på Culturum. Inför betalande publik, till stående ovationer. Inför föreställningen höll regissören Lena Malmberg ett brandtal för utbildningens framtid. Hon satte dessutom de enkla fyrkantigheterna i Grease i sitt sammanhang av tonårsliv, grupptryck, rollkonflikter och vuxenblivande. 

Välkänd populärkultur tål att förstärkas, nyanseras och omvärderas, i generation efter generation. Låt dem gasa på, hellre än bromsas. 

undefined
"You're the one that I want". Nyköping behöver mer av detta: unga, kreativa krafter – både från den kommunala skolan och friskolan.

Nyköping behöver – och mår bra av estetprogrammen. Kulturlivet fylls på med unga förmågor. Inom några år är de vuxna kulturbärare. Var de än är.  

Estetiska förmågor gör nytta på många håll i yrkeslivet. Bara att ha modet att ställa sig på en scen är en konkurrensfördel i utåtriktade jobb. Ett arbete i stor grupp är träning i kreativ gemensam nytta och målbild. Den som går en estetisk variant blir lika förberedd för högskolestudier som på andra samhällsprogram.  

Men allt är inte bara jobb och karriär. Skapande förmågor behövs i fritids- och föreningsliv. Allt från källarband till e-sport och dansgrupper ger lokalsamhället något extra. En möjlighet att bli den du vill vara, inte bara vad andra förväntar sig. Ingen generation är en repris på den föregående.

Om färre unga hittar ”rätt” i sin längtan efter kreativa och konstnärliga uttryck under uppväxten, då hamnar även det lokala kulturlivet på svältkost. Det kanske inte märks direkt, men över tid. 

undefined
Det ska börjas i tid. De styrande politikerna i Nyköping lovar att utveckla kulturskolan för att nå fler barn och unga. Bilden är från 2019.

Skolan i Nyköping måste bli bättre, på så många sätt. Den beställningen har politikerna lagt, med leverans senast 2030. Fler unga ska klara målen, snittprestationerna ska upp överallt. Den omdaningen kräver många omprövningar av den skola som är. Passa på att tänka kreativt. 

Ska Nyköping ha utrymme för flera konkurrerande estetutbildningar då behöver rekryteringsbasen förstärkas redan på grundskolan. De styrande politikerna lovar att utveckla Kulturskolan, men de borde också öppna för mer spetsiga specialinriktningar redan på högstadiet. Det fanns ju tidigare och saknas nu.