Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till SVT:s Agenda att smittskyddsåtgärderna sannolikt blir kvar i minst ett år. Det är nog tyvärr ingen överdrift.
Hösten är en tid där man i ökande grad ”tränger ihop sig” och ”går till jobbet”, noterar Carlson. Smittriskerna ökar. Skillnaden jämfört med förra hösten är att alla inte längre går till jobbet. Några jobbar hemifrån, andra är korttidspermitterade och ytterligare andra har inte längre ett jobb att gå till. Oönskad trängsel är ändå en faktor.
Vardagen är coronaförändrad. Trängsel och folkmassor är riskfaktorer. Halvkrassliga vänner, skol- och arbetskamrater, nya bekanta, mötesdeltagare och medresenärer är riskfaktorer. När Carlson säger att vi nog får vänja oss tanken att samhällsrestriktionerna ligger kvar minst ett år framöver, vore det dock fel att dra slutsatsen att vi bara har att leva med läget.
De dagliga spelreglerna kommer alltså att vara tämligen oförändrade, långt in på hösten 2021. Det gäller att förbättra och stärka vardagens möjligheter utifrån det läge som är.
Vi ser hur kommuner och myndigheter prövar sig fram för att hitta ett mer säkert sätt för nära släktingar att träffa anhöriga på lokala äldreboenden, trots ökande smittspridning. Mer smittskyddssäkra sätt att få till nära evenemang som kan locka åtminstone 500 personer väger tungt för kulturliv, nöjesliv, idrotts- och föreningsliv. Kollektivtrafiken prövar sig också fram, där återöppnade framdörrar på bussar med nya förarskydd ingår.
Vardagen må vara begränsad, men inte låst till det som är. Minska trängsel, hålla avstånd, öka trygghet. Det finns utrymme för förändring - och med det nya idéer, marknader och möjligheter.