Rätt att sätta gränser för lustgasen

Problemet med lustgas är på allvar.

Nyköpingspolisen bad kommunen om hjälp att komma åt problemet med att lustgas används som rusmedel i områdena kring krogmiljöerna. Nu kom svaret.

Nyköpingspolisen bad kommunen om hjälp att komma åt problemet med att lustgas används som rusmedel i områdena kring krogmiljöerna. Nu kom svaret.

Foto: Julia Koch

Ledare2023-06-13 12:55
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är bra att Nyköpings kommun väljer att förbjuda användning av ”läkemedel och kemikalier i syfte att uppnå berusning” på allmän plats i centrala tätorten. Det syftar inte minst till att minska utrymmet för den som söker rus med hjälp av lustgas – och ge polisen stöd att ingripa.

Vi skrev om problematiken med lustgas på ledarplats i höstas. I flera kommuner som Nyköping och Gnesta hade frågan uppmärksammats. Det finns självklart legitima användningsområden för lustgas, men som rusmedel behöver det bekämpas och begränsas på grund av hälsoriskerna.

I våras gav regeringen klartecken för en kampanj om riskerna med att söka rus med hjälp av lustgas. Det är möjligt att det också införs en åldersgräns för att köpa lustgas, vilket också har debatterats i riksdagen. Den åtgärden är en del av ”Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet”. Flera partier tycker ungefär samma, så det bör kunna formas en majoritet kring förslagen.

Det är inte så lätt att se hur lustgasmissbruket ger sig, ruset är kort och inte lika uppenbart som en fylla. Det kan dock anas i form av använda lustgasbehållare som slängs i offentlig miljö och/eller fyller på soporna. 

Att söka ett rus med lustgas är ingalunda riskfritt. Det finns gott om kunskap att hämta hos Giftinformationscentralen.se. Det här är inte moralpanik, mer en fråga att springa ikapp med en växande problematik. 

Nyköpingspolisen har uppmanat kommunen att inför sommaren införa ett förbud. ”Vi ser idag att ungdomar och vuxna berusar sig med lustgas på allmän plats i centrummiljön. Detta sker t.ex utanför krogarna där alkoholförbud råder", skriver en kommunpolis.

Nu blir det åtminstone betydligt svårare.