Sväng loss – Nyköping mår bättre av ett friare nöjesliv

David, Kalle, Emma och Amanda vill dansa lite till, men krogen stänger. Gör nöjeslivet roligare i Nyköping.

Det är som om vi inte värderar de små friheterna, trots att de ofta ger stor glädje i våra liv.

Det är som om vi inte värderar de små friheterna, trots att de ofta ger stor glädje i våra liv.

Foto: Eric Reed

Ledare2024-05-27 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nu nalkas sommaren och värmen har äntligen dragit in i stora delar av landet. Med den har också kroglivet gått in i högsäsong. Människor befinner sig i ständig rörelse, uteserveringarna har vaknat till och afterwork-tillfällena duggar tätt.

Om man skulle välja ett politiskt område där skillnaden mellan politiska intressen och personliga preferenser är som störst, skulle alkoholpolitiken stå som klar vinnare. Många tycker om att unna sig en öl i solen, ett glas vin under picknicken eller en redig utekväll med barliv och dans. Och den som inte gör det har nästan alltid goda minnen från att ha gjort det. Samtidigt är det ganska få som prioriterar en politik som ger mer frihet på området. 

Det är en paradox som inte finns i många andra politiska frågor. Det är som att de små friheterna och glädjestunderna i slutändan alltid får ge vika för stora frågor som vården, skolan eller tryggheten. Det är som om vi inte värderar de små friheterna, trots att de ofta ger stor glädje i våra liv. 

Några som nyligen drev på för friare nöjespolitik är Moderata Ungdomsförbundet i Nyköping, som skrev en debattartikel om att uttöka kommunens serveringstider. I dag behöver krogarna i regel stänga  01:00, men med utökat tillstånd kan vissa ha öppet till 02:00. Debattörerna menar att detta borde utökas till 03:00, vilket i dag förekommer i Eskilstuna och Norrköping.

undefined
Kommunen bestämmer inte bara öppettiderna på krogen, utan också uteserveringar, bullerregler och möjligheten att dricka alkohol på grönytor.

I alkohollagen bestäms det att alkohol endast får serveras mellan 11:00 och 01:00 – om inte kommunen bestämmer annat. Som om kommuner, utskänkare och lokalt berörda inte skulle kunna lösa frågan helt själva från början. Att tiderna ens regleras nationellt säger något om den allmänna politiska inställningen till nöjeslivet. Om det inte är tydligt nog att vi har ett statligt alkoholmonopol och krav på matservering för alla serveringsställen. Eller att mer än fem års politiskt arbete och utredningar fortfarande inte gett oss gårdsförsäljning.

Trots detta svängrum kring tiderna fungerar den nationella lagstiftningen ofta som en riktlinje för kommunerna. Här är Nyköping inget undantag, vilket socialnämndens vice ordförande Emma Mellberg (S) lyfte fram i en intervju i frågan. Vad det faktiskt blir av serveringstiderna i Nyköping återstår att se. Det är inte säkert att intresset för längre öppettider är tillräckligt stort bland stadens krögare. Även om det vore det kan det vara för få konsumenter som är intresserade av att nyttja denna möjlighet. 

Oavsett är ambitionen att driva på för mer frihet på området bra. Vi behöver bli fler som gör det när så många öldrickare, uteserveringsvurmare och klubbgäster bara accepterar läget. Och ska man börja någonstans så är det i kommunerna. De bestämmer inte bara över tiderna utan också uteserveringar, bullerregler och möjligheten att dricka alkohol på grönytor. Med lokalpolitiker med rätt inställning kommer vi en bra bit på vägen mot ett roligare Nyköping.