Sedan ett par dagar pågår en Swishkampanj på sociala medier för att rädda Frösjö wärdshus – den anrika restaurangen vid strandkanten nedanför stationshuset i centrala Gnesta.
– Det känns jättefint och rörande men är så klart även lite jobbigt och utlämnade. Jag vill inte tigga pengar. Det vi behöver för att klara oss är fler gäster, säger krögaren Isabel Arne Kilvington.
Det var hösten 2021 hon bestämde sig för att ta över Gnesta strand, som restaurangen hette då.
– Jag arbetade där som anställd men ägarna hade problem sedan pandemin.
Som musiker med bakgrund inom eventbranschen såg Isabel Arne Kilvington möjligheter att utveckla verksamheten.
– Vi gick tillbaka till konceptet som grundaren Dorothée von Essen hade när hon drev restaurangen – en meny med klassiska svenska rätter i lyxig tappning och några franska inslag. Sedan har vi ordnat musikkvällar, dartturneringar, vinprovning och livemusik vid dansbanan under somrarna, säger hon.
Frösjö wärdshus invigdes i mars 2022, några veckor efter den ryska invasionen av Ukraina. I början gick det bra ändå. Men sedan kom inflationen med räntehöjningar, höga elpriser och dyrare råvaror. Och sedan förra sommaren, som till stor del regnade bort, går kalkylerna inte ihop.
– Allting har blivit dyrare, råvarupriserna har ökat med upp mot 60 procent. Och skatten har höjts på alkohol. Men jag kan inte höja priserna själv, vi är redan dyrast i Gnesta – som är en priskänslig marknad, säger Isabel Arne Kilvington.
För att klara arrende och driftkostnader behöver hon tjäna 2 000 kronor om dagen.
– Vi har slutat servera lunch under veckodagarna. Det kommer för få kunder och det kostar mer att öppna köket än vad vi får in.
Trots att Isabel Arne Kilvington inte tagit ut någon lön sedan hösten ligger hon ändå efter med betalningarna till fastighetsägaren – som nu satt ett ultimatum.
– Jag måste betala 40 000 kronor under nästa vecka, annars sägs kontraktet upp. Det har kommit till en punkt där det är ohållbart. När folk hört av sig för att boka in bröllop under våren har jag varit ärlig och sagt att jag inte kan lova att vi finns kvar.
Insamlingen som några av hennes stamkunder startade hade under fredagen gett 7 000 kronor och pågår ännu.
– Ingen vet ju när konjunkturen vänder, men skulle jag få resten av pengarna klarar jag mig några månader. Blir det sedan en mer normal sommar kommer vi finnas kvar ett tag till.