Lokalbytet blev räddningen för Jeanettes bageri

För ett år sedan var Jeanette Sahlin, 44, nära att tvingas stänga sitt bageri. Kunderna tog sig inte dit och ekonomin gick inte runt. Men till slut kom vändningen – flytten till en ny lokal.

Järnabon Jeanette Sahlin driver sitt eget bageri i Gnesta, efter att som vuxen ha bytt yrke till bagare och konditor. "När jag började utbilda mig hade jag aldrig gjort en surdeg", berättar hon.

Järnabon Jeanette Sahlin driver sitt eget bageri i Gnesta, efter att som vuxen ha bytt yrke till bagare och konditor. "När jag började utbilda mig hade jag aldrig gjort en surdeg", berättar hon.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Gnesta2023-08-14 11:23

– Jag åker till jobbet och gör det jag älskar, säger bagaren och konditorn Jeanette Sahlin.

Från att ha jobbat omkring 20 år i vården, valde Järnabon att sadla om. Hon utbildade sig till bagare och 2021 startade hon eget, Gnesta hantverksbageri.

Till en början huserade hon i Gnesta strands, sedermera Frösjö wärdshus, lokaler.

– Först var jag på nedervåningen, men flyttade sedan upp till övre plan.

undefined
Jeanette Sahlins intresse för att baka väcktes i barndomen, när hon som 4-åring gräddade bakverk med sin farmor. Men passionen svalnade något under ungdomsåren, innan den tändes på nytt när hon fick egna barn.

Det visade sig dock vara missgynnsamt för verksamheten. Hon hamnade avsides och bageriet var svårtillgängligt, då kunderna behövde ta sig upp för en lång trappa.

– Jag hade det dåligt ekonomiskt, det gick inte runt och jag kände mig såklart uppgiven, berättar Jeanette Sahlin och säger att hon var nära att tvingas stänga bageriet.

Men innan hoppet riskerade att släckas helt, uppstod en möjlighet: en flytt in till restaurangen Vår lokal. Här byggdes ett eget krypin till Jeanette Sahlins hantverksbageri med plats för det viktigaste: stenugnen, arbetsbänken och henne själv.

undefined
På hörnet i den gamla hotellbyggnaden intill Östra Storgatan i Gnesta, kunde Jeanette Sahlin flytta in sitt bageri.

– Här är jag nu och det är toppen.

Förutom att hon är i en miljö och bland människor som gör henne glad, tycks bageriets nya läge ha gett fart åt verksamhet.

– Folk hittar hit på ett annat sätt. Jag tror att det är som så när det kommer till att handla bröd, att kunderna behöver gå förbi och känna doften, säger Jeanette Sahlin och fortsätter:

– Jag kämpade på och det löste sig. Nu kan jag ta ut en månadslön. Det känns jätteskönt, för det är det här jag vill göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!