Kommunen backar om planen för populära friluftsområdet

I september förra året tog kommunen beslut om att avverka en mängd skog i det populära friluftsområdet Lötbodalsskogen. Nu, efter ett möte med bland andra Naturskyddsföreningen Gnesta/Daga, backar kommunen.

Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun, fick en lektion i skogen med Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta.

Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun, fick en lektion i skogen med Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2023-03-01 22:12

I september förra året beslutade kommunen att akut avverka en mängd hektar skog Lötbodal. Avgörandet fattades av kommunstyrelsen. Det efter att beslutsfattarna hade fått se drönarbilder som visade större partier bruna granar som dött på grund av granbarkborren. 

Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta gick i taket och skrev en insändare i SN, där de var starkt kritiska mot kommunens hastiga beslut för avverkning.

”Vi uppmanar kommunen att inte slutavverka Lötbodalsskogen utan att först ha undersökt möjligheterna att skapa en rekreationsskog utan omfattande hyggen”, skrev de i insändaren 2 februari i år. 

För två veckor sedan möttes kommunen, Naturskyddsföreningen Gnesta/Daga, Skogsstyrelsen och Friluftsfrämjandet i Lötbodal. Ett efterlängtat möte, då Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta försökt få gehör från kommunen genom åren.

undefined
Kommunen kommer att låta döda träd ligga kvar för att öka mångfalden i skogen. Bilden är från tidigare avverkning i Lötbodalsskogen.

– Vi tittade över de föreslagna avverkningsområdena och såg att vi kan behålla levande träd, säger Adam Adobati, ordförande i Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta.

Tidigare var kommunen orolig för att även de levande träden skulle drabbas och förstöras av granbarkborren. Enligt Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta hoppas man på att de friska granarna ska vara resistenta och manar till att behålla träden.

– Jag tolkar det som att tre områden skulle avverkas. Men att kommunen nu bara tar bort de träd som granbarkborren dödat, säger Adam Adobati.

Men fortfarande vet kommunen inte hur mycket av skogen som måste bort.

– Jag kan inte ge en siffra på hur mycket skog som ska avverkas än. Uppdraget är att avverka död och skadad gran. Vi kommer att spara tall och löv säger Bertil Karlsson, miljöstrateg i Gnesta kommun.

undefined
Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun, fick en lektion i skogen med Naturskyddsföreningen Daga/Gnesta.

Varför pratade ni inte med Naturskyddsföreningen Gnesta/Daga tidigare?

– Det tar tid. Vi måste först ha ett uppdrag av kommunstyrelsen, sedan måste vi ut och inventera vilka områden som är aktuella, säger Bertil Karlsson.

Avverkningen kommer att påbörjas i mars.

Nu har kommunen bjudit in till ett informationsmöte för allmänheten på Elektron måndag den 6 mars, för att informera om Lötbodalsskogens framtid. 

Hur kommer det sig att ni informerar medborgarna först nu?

– Vi skulle inte haft några svar då. Vi måste ta det i den här ordningen, först kommunstyrelsen och sedan börja planera. Det hade inte gått att göra det i någon annan ände, säger Bertil Karlsson.

undefined
Kommunen har sett över föreslagna avverkningsområden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!