Ny föräldragrupp med fokus på vardagsstress och hälsa

I kaoset av känslor och utmaningar med en ny bebis erbjuds nu en föräldragrupp som ska gynna familjens hälsa på lång sikt.

Arbetsterapeuterna Louise Karlsson och Dèsirée Passchier de Smedt vid första träffen med bland annat nyblivna föräldrarna Jessica Jansson och Lynnita Eriksson (med dottern Felicia).

Arbetsterapeuterna Louise Karlsson och Dèsirée Passchier de Smedt vid första träffen med bland annat nyblivna föräldrarna Jessica Jansson och Lynnita Eriksson (med dottern Felicia).

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-04-05 05:55

– Det är ett jättebra initiativ. Föräldraskapet är så många olika delar. Med relationer, det fysiologiska, och så har de logoped och psykolog, säger Lynnita Eriksson, 30, och sätter på nyfödda dottern Felicia en huvudbonad.

I ett rum vid Öpnna förskolan på Gnesta vårdcentral sitter sju föräldrar – en av dem man – tillsammans med två arbetsterapeuter och en fysioterapeut. En projektor ger råd som att fördela arbetsuppgifter, hitta tid för återhämtning och att sätta värde även på tråkigheter, medan samtalet mot slutet av dagens två timmar kretsar kring att klä på barnen: Om sambon har klätt på bebisen och man tycker att vädret kräver varmare plagg – eller bara att färgerna är helt fel – hur hanterar man det?

undefined
Samtalsgruppen vill ta höjd för hela vidden av utmaningar för nyblivna föräldrar.

– Det här handlar om att skapa en föräldragrupp som ser till hela föräldern, den nya rollen som mamma eller pappa, relationen till barnet, men också det fysiska, hur hitta tillbaka till kroppen? Det är ett nytt koncept att fånga in föräldrarna och vardagen med barnet, säger Louise Karlsson, arbetsterapeut och doktorand i region Sörmland vars forskning tidningen tidigare skrivit om.

Föräldragrupper är traditionellt ett forum för de nyblivna föräldrarna att träffa andra i samma situation, men vårdcentralen testade innan pandemin under ett år att inkludera psykologer och bibliotekarier i mötena.

"Vårt inspel kring vardagspusslet och hälsa är en helt ny komponent," skriver Karlsson, och öppnar för att framöver erbjuda "ännu fylligare utbud i föräldragrupperna där även psykolog och bibliotek kan vara en del igen."

undefined
Arbetsterapeut Louise Karlsson forskar på halvtid om stressrelaterad ohälsa.

Upplägget nu är tre träffar, först med arbetsterapeuter, som pratar om familjerelaterad stress i vardagen och hur den kan förebyggas. Därefter kommer BVC-sköterskor och en sjukgymnast, med rådgivning, avslappning och babymassage. Och slutligen kommer en sjukgymnast specialiserad på kvinnohälsa, med fokus på kroppen efter förlossning.

Vad har ert nya grepp för stöd i forskning?

– De som blir sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa är ofta kvinnor, 30-39 år gamla, högutbildade med barn i skolålder. Rollerna, aktiviteterna och de olika kraven i en komplex vardag blir riskfaktorer. Om vi kan ge nyblivna föräldrar redan nu verktyg att lära sig att värdera sina aktiviteter, planera för återhämtning och främja sin vardagsbalans så är det ytterst värdefullt, säger Louise Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!