I sitt kök hemma i det vackra huset i Ålberga utanför Nyköping har Emma Karlsson – årets stolta Sörmlandsrepresentant i "Hela Sverige bakar" – förberett och gjort fint. Mjöl, jäst och saffran ligger prydligt framlagda på bänken, och här och där syns spår av gårdagskvällens pepparkaksbak.
Men framme finns även ett par saker som kanske inte direkt förknippas med julen, men som Emma älskar. Honung, vit choklad och bipollen.
I premiäravsnittet av "Hela Sverige bakar" blev Emma hyllad för sin butterkaka med pistaschkräm, och hon säger att denna juliga variant med saffran klår alla lussekatter varje dag i veckan.
– Vem gillar ens lussekatter? De är alltid så torra och ingen vill väl ha russinet? skrattar Emma Karlsson.
Saffransbutterkaka med bipollen och hemmagjord vaniljkräm
Vetedeg:
25 g Jäst
75 g Smör
2 dl mjölk
2 msk socker
3 msk honung
1 rågad tesked kardemumma (stött)
0,5 tsk salt
1 ägg
6 dl vetemjöl
1.5 gram saffran (3 paket)
Garnering:
3 msk bipollen (som våra bin använder för att producera honung. Finns i hälsokostbutiker)
3 msk hackade hasselnötter
½ dl mandelspån
1 dl florsocker
½ dl socker
Fyllning:
120 g mandelmassa
120 g smör, rumsvarmt
50 g vit choklad
Gör så här:
Vetedeg:
Mortla socker och saffran (för att maximera smaken).
Smula jästen i en bunke.
Smält smör och häll i mjölken tillsammans med det smälta smöret.
Blanda ut lite av mjölkblandningen med jästen så den löses upp, ha sedan i resten av mjölkblandningen.
Tillsätt kardemumma, socker och saffran, salt, ägg, honung och vetemjölet.
Arbeta degen i maskin eller för hand tills det blir en jämn deg utan klumpar. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Under tiden som degen jäser kan du göra vaniljsåsen.
Vaniljsås:
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
0.75 dl socker
5 äggulor
1 ½ msk majsstärkelse
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och vaniljstång i kastrull ihop med mjölk och grädde.
Koka upp.
I en bunke så vispar du ihop socker, äggulor och majsstärkelse.
Tillsätt mjölkblandningen i en tunn stråle i bunken under vispning för hand.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud tills den blir tjock, ställ sedan åt sidan.
Utbakning:
Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
Riv mandelmassa och blanda med rumsvarmt smör.
Kavla ut degen till ca 30x50 cm.
Bred på mandelmassan och smörblandningen över hela och strö över bitar med vit choklad.
Rulla ihop på längden och skär i sju lika stora delar, placera dem med jämna mellanrum i en springform med bakplåtspapper i botten.
Låt jäsa i ca 15 minuter (ju kallare det är i rummet desto längre tid tar jäsningen, så se till att inte jäsa där det drar kalluft).
Gör en grop i mitten på de jästa bullarna med antingen en sked eller fingrarna, häll sedan i vaniljkrämen så det fylls med råge!
Pensla uppvispat ägg på bullarna och skjut in i ugnen! (längst ner).
Efter ca 30 minuter så har butterkakan fått en fin gyllenbrun färg och är redo att tas ut.
Vispa ihop 1 dl florsocker med 1 msk vatten och ringla över kakan.
Strö över 3 msk bipollen, 3 msk hackade hasselnötter och ½ dl mandelspån.
Vill du ha den extra lyxiga känslan så kan du koka upp 1 dl vatten och ½ dl socker och sedan pensla sockerlagen över hela kakan innan garnering, på så sätt håller den sig saftig ännu längre.