Följ med in i bakstugan hos "Hela Sverige bakar"-Emma

Pepparkakor. Lussekatter. Knäck. Listan över klassiska bakverk i juletid är lång, och ibland kan det vara på sin plats med lite fräsch inspiration. Som tur är var tidningen nyligen på besök hos "Hela Sverige bakar"-Emma, som bjöd på ett av sina bästa julrecept: Saffransbutterkaka.

Emma Karlsson från Bäcketorp blev hyllad i "Hela Sverige bakar" för sin butterkaka med pistaschkräm. Under julen bjöd hon in tidningen till sitt hem för att visa hur man bakar en julig variant av samma kaka, med saffran och honung.

Emma Karlsson från Bäcketorp blev hyllad i "Hela Sverige bakar" för sin butterkaka med pistaschkräm. Under julen bjöd hon in tidningen till sitt hem för att visa hur man bakar en julig variant av samma kaka, med saffran och honung.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2022-12-10 12:02

I sitt kök hemma i det vackra huset i Ålberga utanför Nyköping har Emma Karlsson – årets stolta Sörmlandsrepresentant i "Hela Sverige bakar" – förberett och gjort fint. Mjöl, jäst och saffran ligger prydligt framlagda på bänken, och här och där syns spår av gårdagskvällens pepparkaksbak.

Men framme finns även ett par saker som kanske inte direkt förknippas med julen, men som Emma älskar. Honung, vit choklad och bipollen.

undefined
Efter tiden i "Hela Sverige bakar" vande sig Emma Karlsson vid att baka med massvis av kameror riktade mot sig. Men när tidningen kom på besök fanns bara en!

I premiäravsnittet av "Hela Sverige bakar" blev Emma hyllad för sin butterkaka med pistaschkräm, och hon säger att denna juliga variant med saffran klår alla lussekatter varje dag i veckan.

– Vem gillar ens lussekatter? De är alltid så torra och ingen vill väl ha russinet? skrattar Emma Karlsson.

undefined
Emma Karlssons söner Elliot och Aston tycker det är roligt att vara med i köket när mamma ska baka julkakor.
undefined
Emma använder riven vit choklad till sin juliga butterkaka.

Saffransbutterkaka med bipollen och hemmagjord vaniljkräm

Vetedeg:

25 g Jäst

75 g Smör

2 dl mjölk

2 msk socker

3 msk honung

1 rågad tesked kardemumma (stött)

0,5 tsk salt

1 ägg

6 dl vetemjöl

1.5 gram saffran (3 paket)

Garnering: 

3 msk bipollen (som våra bin använder för att producera honung. Finns i hälsokostbutiker)

3 msk hackade hasselnötter

½ dl mandelspån

1 dl florsocker

½ dl socker

Fyllning: 

120 g mandelmassa

120 g smör, rumsvarmt

50 g vit choklad

undefined
Emmas son Aston tycker det är spännande att kika på vad mamma håller på med i köket.

Gör så här:

Vetedeg: 

Mortla socker och saffran (för att maximera smaken).

Smula jästen i en bunke.

Smält smör och häll i mjölken tillsammans med det smälta smöret.

Blanda ut lite av mjölkblandningen med jästen så den löses upp, ha sedan i resten av mjölkblandningen. 

Tillsätt kardemumma, socker och saffran, salt, ägg, honung och vetemjölet.

Arbeta degen i maskin eller för hand tills det blir en jämn deg utan klumpar. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.

undefined
Efter att ha mortlat socker och saffran (för att få ut maximal smak) smular Emma jäst i en bunke, tillsätter smält smör och mjölk och blandar sedan ut jästen. Till vaniljsåsen använder hon en hel vaniljstång eller två teskedar vaniljpulver, som får koka upp med grädde och mjölk.

Under tiden som degen jäser kan du göra vaniljsåsen.

Vaniljsås:

1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver

2,5 dl grädde

1 dl mjölk

0.75 dl socker

5 äggulor

1 ½ msk majsstärkelse

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och vaniljstång i kastrull ihop med mjölk och grädde.

Koka upp.

I en bunke så vispar du ihop socker, äggulor och majsstärkelse.

Tillsätt mjölkblandningen i en tunn stråle i bunken under vispning för hand.

Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud tills den blir tjock, ställ sedan åt sidan.

undefined
Emma arbetar sin deg för hand i ungefär tio minuter, och låter den jäsa övertäckt i 30. Sedan kavlas den ut och fylls med mandelmassa och vit choklad.

Utbakning:

Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.

Riv mandelmassa och blanda med rumsvarmt smör.

Kavla ut degen till ca 30x50 cm.

Bred på mandelmassan och smörblandningen över hela och strö över bitar med vit choklad.

Rulla ihop på längden och skär i sju lika stora delar, placera dem med jämna mellanrum i en springform med bakplåtspapper i botten.

undefined
Efter att degen har rullats ihop placerar Emma den uppdelad i cylindrar i en springform, och fyller varje cylinder med vaniljkräm.

Låt jäsa i ca 15 minuter (ju kallare det är i rummet desto längre tid tar jäsningen, så se till att inte jäsa där det drar kalluft).

Gör en grop i mitten på de jästa bullarna med antingen en sked eller fingrarna, häll sedan i vaniljkrämen så det fylls med råge!

Pensla uppvispat ägg på bullarna och skjut in i ugnen! (längst ner).

Efter ca 30 minuter så har butterkakan fått en fin gyllenbrun färg och är redo att tas ut. 

Vispa ihop 1 dl florsocker med 1 msk vatten och ringla över kakan.

Strö över 3 msk bipollen, 3 msk hackade hasselnötter och ½ dl mandelspån.

undefined
En av Emma Karlssons specialingredienser är bipollen – en naturlig produkt som uppstår när våra bin skapar honung. Den har en naturligt blommig och frisk smak och passar bra i frukostyoghurten. Finns att köpa i hälsokostbutiker.

Vill du ha den extra lyxiga känslan så kan du koka upp 1 dl vatten och ½ dl socker och sedan pensla sockerlagen över hela kakan innan garnering, på så sätt håller den sig saftig ännu längre.

undefined
Visst blir man lite sugen. Emma Karlsson från "Hela Sverige bakar" serverar en bit av sin nybakade butterkaka.
Emma Karlsson

Ålder: 33 år. 

Från: Bäcketorp, Södermanland.

Familj: Maken Mattias och barnen Elliot och Aston (som tycker det är spännande att vara med i köket när mamma bakar).

Gör: Pluggar halvtid och arbetar halvtid som vårdbiträde på demensteamet i Nyköping.

Aktuell: Deltog i årets säsong av "Hela Sverige bakar" i TV4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!