Akutbesöken exploderar: "Jag kan inte se någon orsak"

En kvinna skriker ut sin smärta. Ett barns jämrande och gråt hörs igenom väggarna. Antalet besök till akutmottagningen i Nyköping har exploderat. Varför?

Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, tillsammans med projektledaren för nya akuten, Konny Hellmark. Båda har bråda tider.

Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, tillsammans med projektledaren för nya akuten, Konny Hellmark. Båda har bråda tider.

Foto: Eira Desax

Nyköping2023-12-03 06:59

– Ökningen är också högre hos oss än i övriga delar av länet, säger Karin Svalgård, akutklinikens chef på Nyköpings lasarett.  

För tre år sedan, under pandemin, var det 22 803 personer som besökte akutmottagningen i Nyköping. Tre år tidigare: 24 845. I år kommer det bli närmare 30 000. Alltså närmare en 25-procentig ökning jämfört med år 2020.  

Det innebär drygt 82 besökare per dygn. Året om. 

Den här lördagen är det ännu fler. Säkert närmare 100. En man med diffusa magsmärtor söker vård. Misstanke om njursten. En undersköterska visar in till ett undersökningsrum, tar blodtryck och blodprov. En sjuksköterska kommer in. Lite smärtstillande ges. 

undefined
Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, tillsammans med projektledaren för nya akuten, Konny Hellmark. Båda har bråda tider.

Timmarna går. Akuten i Nyköping har kortast väntetid i Sörmland, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner. 67 procent får lämna akuten inom fyra timmar.

Mannen förs vidare till ett annat rum. I korridorerna ligger patienter överallt. Den tillfälliga akutmottagningen är nedgången, slitaget syns på väggar och dörrar. Gunnar Jonsson, 47, ligger i en säng i en av korridorerna. Han har slitit av hälsenan under en fotbollsturnering, inomhus.

– Jag skulle avstyra en passning. Trodde någon sparkade ner mig bakifrån och väntade på att domaren skulle blåsa frispark. Men ingen var ju i närheten, säger Gunnar Jonsson, som spelat i Hargs BK. 

I en annan säng ligger Josefin Annebäck, 39. Hon har också slitit av hälsenan i samma fotbollsturnering. 

– Jag skulle hitta en ny position på planen. Då var det som om någon sparkade mig bakifrån. Om det gjorde ont? Nä, men jag kunde inte resa på mig, fick halta av, säger Nyköpingsbon Josefin Annebäck.

undefined
Kryckor, pjäxa och rehabiltering väntar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

För båda väntar gips och kryckor och därefter en så kallad pjäxa, som gör att du kan stödja på foten, och tre månaders rehabilitering. 

En kvinnas skrik skär genom akutmottagningens lokaler. Två pojkar i tioårsåldern står intill sängen och tittar storögt på kvinnan. Akutens personal försöker identifiera vad smärtorna beror på.

– Det började för två timmar sedan, jämrar kvinnan.

Mannen som sökte vård för magsmärtor skickas för röntgenundersökning. Njursten konstateras.

En del patienter sover i sina sängar i väntan på att bli omhändertagna. Vårdpersonalen ilar i korridorerna. Akutmottagningen, inklusive akutavdelningen, som ryms flera våningar upp i höghuset, har 92 tjänster. Men alla är inte tillsatta.

– Vi har behov av sjuksköterskor. Vi skulle kunna anställa en handfull, säger Karin Svalgård.

I februari flyttar akuten till nya lokaler, som vetter mot Brunnsgatan. Antalet undersökningsrum kommer att dubbleras och dessutom kommer det finnas fler övervakningsplatser, enligt Karin Svalgård.

– Jag tror att man som patient kommer att uppleva det som bättre på nya akuten, säger hon.

undefined
Inom kort, i februari, flyttar akutmottagningen till den nybyggda akuten. Det kommer patienterna märka är positivt, säger klinikchefen Karin Svalgård.

Men varför har antalet besök till akuten formligen exploderat? Det funderar Karin Svalgård över. Demografin, det vill säga åldersfördelningen, skiljer sig inte så mycket mellan södra och norra länsdelen. Förutom Oxelösund, vars demografiska pyramid är tjockare i åldersspannet 70 år till 79, enligt SCB:s statistik. 

Primärvårdsjouren, som kan omhänderta lättare åkommor, finns ej vardagskvällar vare sig i södra eller norra länsdelen. Så det kan inte förklara utvecklingen av akutbesök i Nyköping. 

– Vi kan inte se någon orsak, säger Karin Svalgård.

Efter tre, fyra timmar hoppar Gunnar Jonsson och Josefin Annebäck iväg från akuten.

undefined
Gunnar Jonsson upplevde att han blev sparkad bakifrån och väntade på domarens signal för att få frispark. Men ingen var i närheten av honom. Hälsenan hade gått av.
Akutbesök

Akutmottagningen, där den ligger idag var tidigare BB och har fungerat som tillfällig akut under tiden en ny akutmottagning byggts. 

Akutmottagningen stod färdig 1983 och då var antalet besökare cirka 10 000 årligen.

År 2013 slog akutmottagningen nytt besöksrekord med 24 000 besök årligen. Då såg ansvariga en trend i att allt fler 19–20-åringar besökte akuten och ofta efter att ha googlat symtom.  

I år kommer antalet besökare vara närmare 30 000. 

(Artikeln är uppdaterad)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!