– Vi får väl bedriva undervisning på gatan.
Orden kommer från Annika Nyberg, rektor på Nyköpings Folkhögskola.
Det var den 30 maj som det hölls ett årsmöte där ett underskott på cirka 2,9 miljoner kronor för 2023 presenterades. För att hamna på ett nollresultat i bokföringen tar man nu av sparade medel vilket innebär att kassan ekar tom inför framtiden.
– Vi står i ett svårt läge, säger rektorn.
Anledningen till krisen är att regeringen drog in cirka en halv miljard kronor till folkbildningen förra året, vilket försatte många studieförbund och folkhögskolor i chock.
Under 2024 tillsatte regeringen dock 100 miljoner kronor för i år och nästa år, men tillskottet räcker alltså inte.
Vad innebär minusresultatet för er?
– Vi har minskat utbildningsplatserna från 195 år 2022 till 169 år 2024.
Förra året ställde skolan in kursen digitalt utanförskap och inför hösten 2024 tar de bort kursen där eleverna blir färdiga lärarassistenter. Det senare efter att Nyköpings kommun varslat flera tjänster inom grundskolan, bland annat just lärarassistenter.
För att dra åt svångremmen har nu skolan sett över alla avtal och infört inköpsstopp, men de har inte behövt varsla någon.
Rektorn framhåller att skolan behövs – särskilt i Sörmland. Enligt Arbetsförmedlingens statistik toppar länet nämligen arbetslöshetsstatistiken tillsammans med Skåne med 8.9 respektive nio procent. Dessutom saknar 43 procent av de arbetssökande sörmlänningarna gymnasiekompetens.
Att bidra till att åtgärda denna matchningsproblematik är folkhögskolans främsta uppgift, anser hon. Skolan erbjuder kurser som hjälper människor att bli färdiga med grundskolan respektive gymnasiet.
– Vi är en kraft som är outnyttjad. Vi kan anpassa utbildningen efter studiedeltagarna, så att fler kan tillgodogöra sig den. Vi utgår från individens behov och intressen. Vi har också gjort om vår allmänna kurs så att personer med funktionsnedsättningar kan ta studenten, det är så häftigt.
Trots de ekonomiska problemen sätter Annika Nyberg sin tilltro på att politikerna fattar beslut som gynnar skolans ekonomi. Hon hoppas också på särskilda medel från Folkbildningsrådet som ska gå till folkhögskolor i län med hög arbetslöshet.
Finns Nyköpings folkhögskola kvar om fem år?
– Det är ingen som vet vad som kommer att hända. Det är skört. Men jag känner en större tillförsikt än vad jag gjorde för ett år sedan.