– Ska vi gå in i någonting så vill vi ha en rejäl satsning från kommunen, säger Bengt-Åke Ohlsson, verksamhetsutvecklare på studieförbundet NBV.
Replokalerna i Slakthuset fick utrymmas 2021 på grund av – det försenade, skulle det visa sig – bygget av jätteområdet Nöthagen.
Studiefrämjandets lokaler i Högbrunn gick samma öde till mötes. Det revs för att ge plats åt hundratals nya bostäder intill Sunlight hotell.
Nu bjuder Nyköpings kommun in studieförbunden till en replokal med instrument i Gamla brandstationen, mitt i stan.
NBV har tackat nej. Bengt-Åke Ohlsson anser att kommunen främst lägger pengar på sport och idrott. Det nya ridhuset för 80 miljoner kronor är ett exempel, menar han.
– Det är fascinerade att det finns mindre städer än Nyköping där man har riktiga kulturhus för konst, musik och för alla möjliga typer estetiska uttryck. Det finns ingen helhetslösning här och det saknar jag verkligen.
Marcus Pehrson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden delar inte bilden av att kommunen prioriterar sport framför kultur.
– Min bild är att vi har ett otroligt rikt kulturliv och att det finns många goda krafter som vi från kommunens sida kan fortsätta utveckla vårt samarbete med, för givetvis kan det bli ännu bättre.
– När det gäller kulturhus i det större perspektivet är det ett samtal som pågår i stadshuset, hur vi ska tänka framåt. Vi har Kulturskolan som vi vill ska växa och då kommer de lokaler de har idag inte räcka till heller. Det vi har gjort nu är att erbjuda de lokaler vi har kunnat hitta på kort sikt.
NBV tyckte att det var för få lokaler.
– Jag kan nog tänka att jag hade tagit alla möjligheter för att starta upp en verksamhet även i de skorna. Det klart man vill drömma om större möjligheter, men det ligger lite längre fram i tiden, säger Marcus Pehrson.
Daniel Johansson, biträdande verksamhetschef på Studiefrämjandet, säger att de flyttar in i Gamla brandstationen i höst.
Är det tillräckligt?
– Det är svårt att säga. Nu har vi varit nere på noll. Vi har ju tänkt att vi skulle få kulturhus i Nyköping men där har vi förstått att det inte blir så.
Man har fått tagit det man fått?
– Ja, lite så. Sen så har ju studieförbunden hamnat i en knepig sits där vi faktiskt inte har några pengar och kommer ha ännu mindre framöver. Då får man börja där, så får vi se, säger han.
Det Nyköpingsbaserade bandet Oblivious outlaws har en replokal i stan tillfälligt över sommaren, som de lånar av Nyköpings folkhögskola där de gått.
– Att vara musiker i Nyköping är inte optimalt, säger bandmedlemmen William Båth om bristen på replokaler.
När skolan drar igång igen i augusti står bandet utan någonstans att repetera.
– Det finns ju schyssta replokaler, i gamla slakthuset till exempel, men det huset är det sagt ska rivas. Det verkar inte hända än iallafall, så egentligen finns det replokaler men det verkar inte som att kommunen vill prioritera att musiker ska kunna repa i Nyköping, säger basisten Gustav Flink.
Han fortsätter:
– Innan vi startade det här bandet sökte jag runt och försökte starta upp ett band i Nyköping och jag hittade musiker, men många undrar om det är värt det om det inte finns replokaler.
Till hösten tar bandet problemet i egna händer och flyttar in i William Båths lada i Bettna för att repa. Den är kall både vinter och sommar, berättar han:
– Det är där vi får vara om vi ska fortsätta som band.