Kommunen vill göra stora synliga förändringar av årummet

Förändringar som gör att Nyköpingsån forsar mer fritt. En kulturmiljö i årummet som återknyter till 1890-talets Nyköping. Mer synliga klipphällar och mer vegetation. Det hoppas och tror kommunen blir följden med ansökan man lämnat in till Mark- och miljödomstolen.

Storhusfallet vid Storhuskvarn kommer att se helt annorlunda ut i framtiden om kommunen får igenom sina planer.

Storhusfallet vid Storhuskvarn kommer att se helt annorlunda ut i framtiden om kommunen får igenom sina planer.

Foto: Björn Andersson

Nyköping2024-07-06 20:33

Nyheten i korthet

  • Nyköpings kommun har lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för att modernisera dess vattenkraftverk och återställa delar av Nyköpingsån till sitt ursprungliga tillstånd från 1890-talet.
  • Förändringarna, som innebär nedläggning av två kraftverk och två dammar, syftar till att skapa bättre förutsättningar för fiske och turism, samt att förbättra miljön för arter som ål, lax och öring.
  • Prövningsprocessen förändringarna beräknas ta två till tre år, och kommunen är öppen för eventuella justeringar baserade på nya uppgifter.

Det är tämligen omfattande förändringar som Nyköpings kommun nu ansökt om hos Mark- och miljödomstolen. Bakgrunden är att alla landets vattenkraftverk måste prövas i närtid för att leva upp till modernare miljökrav.

Redan i november i fjol klubbade Kommunfullmäktige det inriktningsbeslut om den ansökan som nu lämnats in har sin grund i. Då virvlade en het debatt upp om vad förändringarna skulle kunna få för följder. Oppositionen krävde mer utredning.

undefined
Kent Nyman, divisionschef på tekniska divisionen iNyköpings kommun.

– Vi bedömer att vår ansökan ger den bästa möjliga utvecklingen givet de många intressen som finns. Mark- och miljödomstolen får nu pröva den och vi är ödmjuka för eventuella nya uppgifter som kan komma att justera våra planer, säger Kent Nyman, chef på Tekniska divisionen i Nyköpings kommun till kommunens webbplats.

Två av tre kraftverk i ån, Storhusfallet och Fors kraftverk läggs ner. Två dammar, Periodens nivådamm och Kristineholms reglerdamm, tas också bort.

– Det här kommer att leda till bättre förutsättningar för fisken och fisket, men också för turismen. Vi behåller också en viss elproduktion, säger Kent Nyman till kommunens webbplats.

undefined
Fors kraftverk vill kommunen avveckla.

De förändringar man nu ansöker om hoppas man ska ge ån ett mer naturligt flöde. Det ska då också förbättra förutsättningarna och reproduktionen för bland annat ål, lax och öring. 

Hargs vattenkraftverk behålls. En högre fallhöjd på vattnet tror man ska öka effektiviteten på elproduktionen.

Vid Storhusfallet vid Storhuskvarn kommer turbiner och dammkonstruktionen att tas bort. En viss vattenspegel kommer att vara kvar då stenblock läggs ut för att hålla tillbaka vattnet. Samma sak gäller vid Fors kraftverk. Turbiner och dammkonstruktioner tas bort men även här vill man hålla tillbaka vattennivån med hjälpa av stenblock som läggs ut.

undefined
Turbinerna inne i tegelhuset vid Fors tas bort om planerna går igenom. Även dammluckorna försvinner då.

På båda platserna kommer själva årummet att förändras eftersom vattennivån gör det. Med en lägre vattennivå kommer mer hällar fram och vegetationen längs åkanten kan öka. Det nya årummet kommer att likna hur det såg ut på 1890-talet.

Vid Harg kommer en fiskpassage och yngelavledare att behöva byggas. Den är planerad att ligga på den södra strandsidan.

Prövningsprocessen hos Mark- och miljödomstolen väntas ta mellan två till tre år.

undefined
Vattenkraftverket vid Harg vill Nyköpings kommun ha kvar i framtiden.
undefined
En viss nybyggnation kommer att behöva göras vid Hargs vattenkraftverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!