Mysteriet med monsterfisken löst: "Jag bärgade dem"

Monsterfiskmysteriet är löst. På söndagskvällen hörde Emil Appelvist av sig till SN med svaret: "Det var jag."

"Jag förstår att man reagerar, dessutom när det är en så stor fisk. Det är jättebra att han är uppmärksam på vad som händer i ån", säger Emil Appelkvist (till höger med sin mest trogna fiskekompis Valter) om Martin Fall som i lördags hittade malarna som han lagt upp på land.

"Jag förstår att man reagerar, dessutom när det är en så stor fisk. Det är jättebra att han är uppmärksam på vad som händer i ån", säger Emil Appelkvist (till höger med sin mest trogna fiskekompis Valter) om Martin Fall som i lördags hittade malarna som han lagt upp på land.

Foto: Martin Fall/Emil Appelkvist

Nyköping2024-07-29 12:15

På lördagen hittade Martin Fall två döda malar på land intill Nyköpingsån. Hur de hamnat där var ett mysterium, och frågan var om det rörde sig om tjuvfiske, men Emil Appelkvist har förklaringen.

– Jag brukar fiska mycket med båt och det händer då och då att jag hittar döda fiskar i ån. För 3-4 veckor sedan var jag ute och gick när jag såg något som jag trodde var en hund som hade drunknat.

Så han hämtade båten och åkte ut till fyndet, som visade sig vara en stor, död mal.

undefined
Den ena malen som Emil Appelvist hittade i ån var 170 lång. "Och jävligt tung! Jag fick ta den på släp bakom båten"

– Jag har kontakter i sportfiskeklubben så jag kontaktade dem och de bad mig att bärga den så att de kunde kontrollera om den var id-märkt.

Malen var så stor, och redan i kraftig förruttnelse, att ta upp den i båten varken gick eller lockade.

– Jag fick ta ett rep runt den och bärga den till land.

Den malen mätte han till 170 cm och uppskattar vikten till 23-35 kilo.

För fyra dagar sen var det dags igen, en ny död mal flöt på vattenytan.

undefined
Emil Appelvist hittade båda malarna flytande döda i Nyköpingsån men tog upp dem på land på uppdrag av sportfiskeklubben som ville titta efter id-märkning.

– Jag gjorde samma sak igen, kontaktade sportfiskeklubben och de bad mig bärga även den. Det är därför de ligger på samma plats, för att göra det lätt för dem att hitta den.

Representanter från sportfiskeklubben har varit ute och kontrollerat malarna men de var omärkta.

– Så de har troligen funnits här lokalt en stor del av sitt liv.

Emil Appelkvist tror att kraftverket vid Harg ligger bakom.

– Det är rena köttkvarnen. Flera fiskar, bland annat ålar, kommer ut strimlade eller manglade därifrån kontinuerligt. Troligen har malarna mött sitt öde där. Det är synd att det inte går att miljöanpassa den verksamheten bättre.

Europeisk mal

Den europeiska malen (Siluris glanis) är en av de största sötvattensfiskarna i världen och Sveriges största sötvattensfisk. Den är en kvarleva från 8 000 år sedan, då Östersjön var en varm insjö.

Under 1900-talet har malens utbredning minskat kraftigt genom vattenregleringar, sjösänkningar, utdikningar, föroreningar och klimatstörningar.

Den största malen som åldersbestämts i Sverige var 40 år gammal och vägde 38 kilo.

Malen trivs bäst i långsamt flytande vatten. Gråvidebestånd med nedhängande rötter, håligheter, stenblock och bråte är viktiga platser, liksom översvämningsmarker och våtmarker där det finns god tillgång på föda och där vattnet snabbt värms upp på våren. Malen vill ha en temperatur på ca 22 °C i vattnet när den går till lek på sommaren. 

Favoritföda är mört och andra karpfiskar men den kan även äta groddjur, gnagare, fåglar, kräftor och insekter.

Källa: WWF

Karta: Hargs kraftstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!