Han är barn- och ungdomsnämndens ordförande och den som kallade till presskonferens för ett år sedan för att presentera att Nyköping ska ha Sveriges bästa skola år 2030.
– För att kunna skapa de här förutsättningarna så behöver vi ha en effektiv organisation och en budget i balans. Att pengarna hamnar där de bäst behövs, sa bland annat Torbjörn Kock.
Tolv månader senare låter det annorlunda. 79 miljoner kronor ska sparas inom skolan.
Att bli Sveriges bästa skola innebär sannolikt investeringar.
Hur går det ihop med att bli bästa skola?
– Bra fråga. Vi har gett divisionschefen i uppdrag att ta fram en plan till september för att bli bästa skola. Vi får se vad den planen innebär, svarar Torbjörn Kock (S).
Samtidigt som skolan sparar har kommunen som helhet de senaste åren redovisat plusresultat. 2022 var det 212 miljoner kronor, året innan 179 miljoner.
Samtidigt som kommunen går plus har skolverksamheten gått minus. I fjol minus 40,6 miljoner kronor. Dessutom hade utbildningsverksamheten ett besparingskrav på nästan 38 miljoner kronor "vilket tyvärr inte har realiserats", som tjänstemännen skriver i verksamhetsberättelsen för år 2023.
I samma årsberättelse framgår det att en tredjedel av Nyköpings skolor är skolor med 100 eller färre barn. "Dessa skolhus är kostnadskrävande".
Men där delar inte politikerna tjänstemännens syn på saken. Att skrota småskolor är inte aktuellt.
– Nej, vi avser inte att lägga ned några skolor, säger Torbjörn Kock (S).