Förslaget om gårdsförsäljning slår olika mot lokala bryggerier

Snart blir det tillåtet för mikrobryggerier att sälja sina alkoholhaltiga drycker på plats. Men det gäller inte alla. I Nyköping får Nyköping brewing sälja, men inte Nils Oscar.

Magdalena Denoch på Nyköping brewing fixar med dagens leverans som ska till Stockholm.

Magdalena Denoch på Nyköping brewing fixar med dagens leverans som ska till Stockholm.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-06-05 20:23

Nyheten i korthet

  • Regeringen meddelar att alkoholförsäljning för vingårdar, mikrobryggerier och små destillerier ska tillåtas från 2025. Det innebär att producenter får sälja sina drycker direkt till kunder på plats.
  • Det finns begränsningar för försäljningen för att inte hota Systembolaget. Mikrobryggerier, vingårdar och destillerier får producera högst 75 000 liter sprit, 400 000 liter öl och cider samt 200 000 liter vin. Varje konsument får köpa upp till 0,7 liter sprit och tre liter vin eller starköl.
  • Mikrobryggeriet Nils Oscar i Nyköping omfattas inte av förslaget, eftersom de producerar mer än vad som är tillåtet för gårdsförsäljning. De producerar cirka en miljon liter öl per år, men har kapacitet för tre miljoner liter.

– Det känns tråkigt att man gör skillnad på producenter och producenter, men det har aldrig inkluderat oss, så vi går inte runt och hänger läpp för det, säger Anna Källberg, marknadsansvarig för Nils Oscar. 

På onsdagen meddelade regeringen att de vill tillåta alkoholförsäljning för vingårdar, mikrobryggerier och små destillerier från 2025. Det innebär att de som producerar alkoholdryck, hantverksmässigt och småskaligt, ska få sälja sina varor direkt på plats till sina kunder.

Däremot finns vissa begränsningar för att Systembolaget inte ska hotas. Därför får mikrobryggerier, vingårdar och destillerier som mest producera 75 000 liter sprit, 400 000 öl och cider samt 200 000 liter vin. 

En som är positiv till förslaget är Magdalena Denoch. Hon jobbar på Nyköping brewing som brygger omkring 100 000 liter öl om året och bland annat har ölprovning för sina besökare. När tidningen knackar på står hon och lastar in öltunnor inför en leverans till Stockholm.

– Det vore jätteroligt, det är många som frågar efter det, både svenskar och turister, säger hon.

undefined
Magdalena Denoch på Nyköping brewing lastar på tunnorna som innehåller 40 liter öl vardera.
undefined
Patrick Holmqvist, bryggare och delägare på Nyköping brewing, fixar med dagens brygd.

Men det kommer att finnas begränsningar för hur mycket som får säljas på plats. Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker. 

– Det är ingen stor fråga för oss, det handlar mer om service och att turister inte förstår när man hänvisar dem till Systembolaget, säger Patrick Holmqvist, bryggare och delägare på Nyköping brewing. 

Mikrobryggeriet Nils Oscar i Nyköping omfattas inte av förslaget, eftersom de producerar mer än vad som är tillåtet för gårdsförsäljning. På ett år producerar de omkring en miljon liter öl, men har kapacitet för cirka tre miljoner. De anordnar också ölprovningar och vet att både svenskar och turister vill kunna köpa med sig öl hem. 

– Jag skulle inte bry mig om de skulle sätta regeln om max sex flaskor per person, det spelar ingen roll för folk skulle nog inte köpa mer än det. Vi vill kunna erbjuda det lilla extra, säger Alexander Eden, restaurangchef och eventansvarig på Nils Oscar. 

undefined
Anna Källberg är marknadsansvarig för Nils Oscar. Hon är inte ledsen över att de inte omfattas av förslaget, men tycker att det vore kul att kunna erbjuda besökare att köpa med sig öl hem.
undefined
Alexander Eden, restaurangchef och eventansvarig på Nils Oscar, är inte glad över att de inte omfattas av förslaget.

Elisabeth Nilsson har varit regeringens särskilda utredare om alkoholförsäljning utanför Systembolaget. 

– Möjligheten att kunna sälja på gård och bryggerier bidrar till större omsättning. Jag är inte orolig för att konsumtionen ökar på grund av det här. Det finns ett intresse för svenskproducerat, säger hon.

undefined
Elisabeth Nilsson, särskild utredare för förslaget om gårdsförsäljning.
Karta: Nils Oscar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!