Hon är undersköterska och skyddsombud på äldreboendet Fruängskällan i centrala Nyköping. Hon har arbetat inom äldreomsorgen i 23 år. Arbetsuppgifterna trivs hon med. Hon har arbetat med människor i hela sitt yrkesliv.
– Jag märker att jag gör nytta varje arbetsdag, säger Annelie Hallqvist.
Nyköpings kommun brottas med hög sjukfrånvaro. De senaste tre åren har den ökat. Hittills i år har sjukfrånvaron kostat kommunen, det vill säga skattebetalarna, drygt 40 miljoner kronor.
Högst är sjukfrånvaron inom social omsorg där bland annat hemtjänst och äldreomsorg ingår, visar tidningens granskning.
Annelie Hallqvist är inte förvånad. Hon menar att det för några år sedan började röras till när ledningen införde nya scheman.
– Det skulle införas resurspass och det skulle sparas pengar. Det såg kanske bra ut på papperet, men i verkligheten fungerade det inte. Och inte har vi i personalen blivit fler, säger hon.
I fjol skulle det sparas 50 miljoner inom social omsorg. Personalstyrkan skulle minskas. Samtidigt som det sparades i ena änden av kommunen kunde Nyköpings kommun redovisa ett plusresultat på över 130 miljoner.
I år har mer pengar skjutits till vård och omsorg, men övertidskostnaderna har ökat. Till nästa år skjuter politikerna till än mer pengar (barn- och ungdomsnämnden får dock mer).
Pengarna till trots så har man fortfarande svårt att rekrytera personal och behålla befintlig.
Johan Karlsson arbetade tidigare i hemtjänsten i Nyköpings kommun. När han vidareutbildat sig till undersköterska löneförhandlade han. När han noterade att en outbildad vikarie hade högre lön än honom använde han det som argument. Responsen var noll, säger han.
– Då sa jag upp mig och blev erbjuden jobb i Oxelösund, säger Johan Karlsson, som har en månadslön på 26 000–27 000.
Divisionschef Mattias Karlsson delar inte bilden. Han menar att åtgärder vidtas och nämner att till exempel delade turer är på väg bort.
Annelie Hallqvist har de senaste åren torgfört i SN och på Stora torget hur hon och personalen upplever arbetssituationen och försökt få ledningen att lyssna. Hon upplever att inget händer.
– Vi måste höras och synas för att få till en förändring. Ta bort resurspassen, höj lönerna, låt oss göra egna scheman, ta bort delade turer. Vi behöver personal på golvet, inga utredningar om varför vi har sjukfrånvaro, säger hon och fortsätter:
– Pengar finns ju.