Glada skratt ekar i konferensrummet på Connect hotel. Vi befinner oss på en presskonferens om att landets fjärde flygplats byter ägare. Lite på avstånd hörs också jetmotorerna från ett flygplan som går ner för landning.
Och visst pratas det om Skavsta flygplats. Men fokus ligger på det enorma oexploaterade område som omger flygplatsen – och på fastighetsutveckling, företagsparker och logistikcentrum.
Inriktningen är inte så konstig. Flygplatsens nya ägare – Arlandastad group – är ett fastighetsbolag, som under de senaste åren har utvecklat Arlandastad vid Arlanda flygplats till en blomstrande företagspark.
– De senaste åren har vi investerat mellan 300 och 500 miljoner kronor i Arlandastad per år, säger Dieter Sand, vd och koncernchef.
Nu ser det börsnoterade fastighetsbolaget en liknande utveckling på Skavsta framför sig.
– Vi ser samma potential i Skavsta som i Arlandastad. Exakt vad området ska fyllas med är inte klart, men det kommer bland annat att handla om företag och logistik.
Det som gör Skavsta intressant för Arlandastad Group är läget och den urstarka infrastrukturen. Inom en radie av tio mil bor 27 procent av Sveriges befolkning. I området finns dessutom en flygplats och senast 2035 ska området ha en egen tågstation på Ostlänken.
– Skavsta är en oslipad diamant, säger Dieter Sand.
Arlandastad Group är proffs på markexploatering men har aldrig tidigare drivit en flygplats. Det innebär inte att Skavsta flygplats glöms bort i alla visioner om fastighetsutveckling, försäkrar Dieter Sand. En lönsam och välmående flygplats är en viktig del i de visioner som bolaget har för området.
Han drar en parallell till Arlandastad där fastighetsbolaget driver verksamheter, som exempelvis mötes- och evenemangsarenan Scandinavian Xpo.
– Vi ser Scandinavian Xpo som en viktig del i att locka folk och företag till Arlandastad och sätta området på kartan. Skavsta flygplats kommer att ha samma viktiga roll för området Skavsta.
I Stadshuset har ägarbytet tagits emot med glädje. Samarbetet med den tidigare ägaren, Vinci Airport, har fungerat bra. Men Arlandastad Group passar Nyköpings kommun som hand i handsken.
Under många år har nämligen kommunen haft som vision att utveckla Skavsta till Nyköpings största verksamhetsområde, vilket är naturligt med tanke på befintlig och kommande infrastruktur.
Vad kommunen ser framför sig framgår av ett planprogram som just nu är ute på samråd.
I programmet beskrivs hur ett 240 hektar stort område ska fyllas med liv och rörelse. Kontor blandas med logistikföretag och utbildningsinstitutioner. Ett av de mer spektakulära förslagen är ett upplevelsecentrum som ska locka besökare med hjälp av bland annat dinosaurier.
När hela området runt Skavsta är utbyggt räknar kommunen med att 10 000 människor ska arbeta på platsen.
Är det en realistisk siffra?
– Det korta svaret är ja, säger kommunalråd Urban Granström (S).
Han förklarar att uppskattningen grundar sig på hur mycket oexploaterad mark det finns i området. På ytan får ett visst antal företag plats och varje företag beräknas sysselsätta si och så många människor.
Är det realistiskt att tro att all yta ska exploateras?
– Ja, det handlar bara om hur lång tid det tar. Vårt tidsperspektiv är långsiktigt. Men man kan tänka sig att proppen går ut när den nya järnvägsstationen står klar, säger Urban Granström.