Hundratals akuta flyktingboenden behövdes aldrig

Sängar, tandkräm, målarfärg. För ett år sedan ilade kommunerna för att ta emot hundratals ukrainska krigsflyktingar. Men evakueringsplatserna kom aldrig till användning.

I mars i fjol köade krigsflyktingar från Ukraina utanför Migrationsverket på flera håll i landet och östra Sörmlands kommuner förberedde akut över 200 sovplatser.

I mars i fjol köade krigsflyktingar från Ukraina utanför Migrationsverket på flera håll i landet och östra Sörmlands kommuner förberedde akut över 200 sovplatser.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östra Sörmland2023-02-24 04:45

– Vi är väldigt igång. 

Så sade Göran Johansson, lokalplanerare i Gnesta till SN i början av mars i fjol. Runt honom arbetade ett arbetslag febrilt och sade att ukrainarna kunde få komma direkt, men då skulle inte målarfärgen hinna torka.

Migrationsverket hade bett Sörmlands kommuner om 1 000 evakueringsplatser, varav 250 "omedelbart", för dem som flydde undan Rysslands brutala invasion. Betänketiden? En dag.

Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta bestod provet. Över 200 platser förbereddes på kort tid, visar tidningens sammanställning.

– Vi förberedde oss genom inköp av 100 provisoriska sängar, täcken, kuddar och sängkläder. Det inköpta materialet är nu en del av kommunens krisberedskap, säger Åsa Lindholm, strateg vid Nyköpings kommun, som tillägger att kommunen aldrig ersattes för just dessa kostnader.

Gnesta meddelade att man skulle klara 87 flyktingar, och Trosa 39. 

– Vi möblerade upp och köpte till och med schampo och tandkräm. Men sedan kom nya direktiv att vi behövde inte erbjuda några platser, säger Cecilia Söderqvist, enhetschef på socialtjänsten i Trosa.

undefined
Oxelösunds social- och omsorgschef Katarina Haddon utanför Torgskolan under förra våren, när den var iordninggjord som evakueringsboende. Några ukrainska flyktingar flyttade dock aldrig in. Arkivfoto

I Oxelösund iordningställdes Torgskolan som evakueringsboende för 40 personer. Det köptes bland annat in madrasser och sängkläder.

I slutändan användes inte en enda av platserna. 

– Behovet fanns inte. Det kom inte alls ukrainska flyktingar i den utsträckning som man tänkt sig, säger Katarina Haddon, socialchef vid Oxelösunds kommun.

De ukrainska flyktingar som kom koncentrerades akut antingen av Migrationsverket till mer centrala mottagningsenheter, eller så hittade de logi på egen hand.

En del av dem som inkvarterats av Migrationsverket har sedan fördelats ut på kommunerna, och ska då få hjälp med till exempel boende i vanliga bostäder snarare än evakueringsboenden. 

120 flyktingar har fått sådan hjälp i Nyköping, 33 i Oxelösund, 42 i Trosa och 25 i Gnesta.

– De madrasser och sängar vi köpte till evakueringsboendet har vi kunnat använda för att inreda de lägenheterna, säger Katarina Haddon.

Totalt räknar Migrationsverket till 196 Ukrainaflyktingar i Nyköping, 23 i Oxelösund, 71 i Trosa och 53 i Gnesta.

På fredag är det ett år sedan Ryssland invaderade grannlandet Ukraina, vilket berövat tiotusentals människor livet och drivit över åtta miljoner på flykt från Ukraina till Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!