Skyddsrum för 200 personer har rivits

Det är inte tillåtet att riva skyddsrum hur som helst – men det är precis vad som hänt i Oxelösund. Det som låg under Prismanhuset är nu ett minne blott.

NCC:s platschef Johan Forsling visar upp resterna av det skyddsrum som nu har rivits vid Järntorget.

NCC:s platschef Johan Forsling visar upp resterna av det skyddsrum som nu har rivits vid Järntorget.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2022-05-07 16:44

– Det dömdes ut. Det gjordes provtryckning och statusen kontrollerades och därefter bedömdes det att det var bättre att bygga ett nytt, säger Johan Forsling som är NCC:s platschef för bygget av det nya Prismanhuset.

Vi står i vad som möjligen kan liknas med ett sönderbombat kvarter. Så är det som tur är inte, utan bara Prismanhuset som jämnats med marken, för att ge plats åt en ny byggnad till en kostnad av cirka 200 miljoner kronor. Nedanför oss öppnar resterna av ett skyddsrum upp sig på andra sidan ett staket. Cementväggarna utgör kanterna på gropen och lite längre bort anas den typiska ståldörren.

– Man bedömde att det inte var värt att lägga pengar på det här, då det var svårt att veta vad det skulle kosta att få det i bra skick, fortsätter Johan Forsling.

undefined
Skyddsrummet under Prismanhuset var tänkt att kunna rymma 200 personer. Ett nytt ska byggas i dess ställe.

Sedan kalla krigets slut har många skyddsrum fallit i glömska och snarare blivit synonyma med källarförråd och platser för cykelförvaring. När det återigen pågår ett fullskaligt krig i ett europeiskt land har de plötsligt blivit högaktuella och besöken på MSB:s skyddsrumskarta sköt i höjden. Kustbostäder håller på att inventera statusen på dem som finns i deras fastigheter, för att se om bland annat tätning, luftfilter och dörrar fungerar.

Att bara riva ett skyddsrum är dock inget som görs hur som helst. Det är MSB som beslutar om ett skyddsrum får avvecklas eller ej. Trots att Oxelösund är en av få svenska kommuner som har fler skyddsrumsplatser än invånare, måste Kustbostäder se till att det byggs ett nytt som ersättning för det som nu rivits.

undefined
Oxelösund är en av Sveriges skyddsrumstätaste städer, i förhållande till folkmängden. Här visar Jonas Karlsson på Kustbostäder upp Peterslundsskolans skyddsrum.

Ett par veckor efter besöket på rivningstomten meddelar Pär Blom, som är Kustbostäders projektledare för det nya Prismanhuset, att det gamla skyddsrummet nu är helt igenfyllt.

– Nu är det igenfyllt och sedan är ett pannrum och ett oljerum på tur. Vi räknar med att vara helt färdiga med rivningen nästa vecka, nu är det inte mycket kvar, säger han.

– Hösten 2024 kommer det att finnas ett nybyggt skyddsrum här i stället, ovan jord och längst ner i det nya huset, fortsätter Pär Blom.

I Oxelösund fanns det 14 213 skyddsrumsplatser till en befolkning på cirka 12 000 invånare, innan skyddsrummet med 200 platser under Prismanhuset revs. Att det byggts så många skyddsrum här beror bland annat på den strategiskt belägna djuphamnen och en strategiskt viktig industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!