Det var den 16 maj Arbetsmiljöverket inspekterade Björntorps äldreboende i Oxelösund. Det gjorde man för att kontrollera rutiner avseende kränkande särbehandling efter underrättelse om just detta.
Arbetsmiljöverket skriver att man hittade "brister i arbetsmiljön". Brister som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.
Det som Arbetsmiljöverket slår ned på är att arbetsgivaren, Oxelösunds kommun, inte tillräckligt undersökt arbetsbelastningen "gällande obalans mellan krav och resurser".
Arbetsmiljöverket konstaterar också att Björntorps äldreboende har rutiner för kränkande särbehandling, men att de inte är kända av samtlig personal.
Arbetsmiljöverket säger samtidigt att det finns rutin för hur personalen ska rapportera om ohälsa, olycksfall eller tillbud som inträffar i verksamheten. Men "vid inspektionen framkom att rutinerna dock inte är känd" för all personal och att det finns de som upplever svårigheter att anmäla.
Arbetsmiljöverket gav besked till Oxelösund om att inkomma med ett svar på de brister man påtalat.
Men Oxelösund lämnade inga synpunkter.
Därför hotas man nu med böter, vite, på 100 000 kronor och krav på åtgärder, som ska meddelas senast 27 oktober.
– Vi kommer genomföra de åtgärder de kräver och redovisa det för Arbetsmiljöverket inom föreskriven tid, uppger Jan Hellström, tillförordnad chef för äldreomsorgen.
Varför Oxelösund inte tidigare lämnade några synpunkter till Arbetsmiljöverket eller om inte bristerna, som påtalas, var kända sedan tidigare får vi inget svar på av Jan Hellström. Han tillträde posten i mars och arbetar på konsultbasis till sista augusti.
Äldreomsorgen och i synnerhet Björntorp har brottats med bekymmer under en längre tid. I vintras genomförde tidningen en granskning av verksamheten som visade på en utbredd tystnadskultur och att många chefer på kort tid slutat.
Det ledde till bland annat att chefen för äldreomsorgen fick sparken.
Vid en av kommunen beställd granskning framkom också en bild av utbredd tystnadskultur med en rädsla och oro för att säga vad man tycker och en chefskultur som präglas av kontroll.
Och nyligen påtalade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att det fanns brister i delegering gällande samtal vid livets slutskede och att sjuksköterska påbörjar läkemedelshantering vid livets slutskede utan vidare kontakt med läkare.