SN har under november publicerat flera artiklar om att alla fast anställda sjuksköterskor inom Oxelösunds kommuns hemsjukvård sagt upp sig.
– Det här är bekymmersamt. Tillsammans med de signaler vi får från andra delar av äldreomsorgen verkar läget inte bra, säger han.
Oppositionsrådet Linus Fogel, Socialdemokraterna, berättar att oppositionen ännu inte fått information från majoriteten om hur stor personalomsättningen har varit, trots att de frågat efter det.
– Det är allvarligt att alla inom en enhet säger upp sig. Det är klart att det ligger något bakom det, fortsätter han.
Via egna kanaler i Nyköping har han fått signaler om att färdigbehandlade oxelösundare inlagda på sjukhus får vänta längre på att komma hem än snittet.
– Det är väldigt dåliga siffror när det gäller Oxelösund och hur bra vi är på att ta hem färdigbehandlade patienter från sjukhuset. Vi har högre siffror än någonsin förut. Detta är ofta ett tecken på att vi inte har personal att ta hand om de utskrivningsklara patienterna. Vi är väldigt oroliga över om våra äldre i Oxelösund får den vård och omsorg de ska ha, säger han.
För ett år sedan var du vård- och omsorgsnämndens ordförande. Pågick inte det här redan då?
– Jo, men vi hade en plan för att få äldreomsorgen att fungera. Den hann vi inte genomföra fullt ut innan maktskiftet och nu finns det ingen plan. När jag slutade började det att se bra ut i sjuksköterskeleden, vi började få stabilitet.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Katarina Berg, Moderaterna, håller med om att läget är bekymmersamt.
– Det är tufft att hitta sjuksköterskor och en kritisk fråga för alla kommuner. Det är en utmaning inom det här yrkesområdet. Vi har haft konsulter inne varje år. Sedan 2019, så länge jag minns, har vi inte haft full bemanning av fast anställda sjuksköterskor, säger hon.
Katarina Berg håller dock inte med om att det nuvarande styret saknar en plan. Hon menar även att oppositionen inte har begärt ut några siffror kring personalomsättningen förrän nu inför november, åtminstone inte i vård- och omsorgsnämnden.
– Jag tror på ett förändrat arbetssätt och att utveckla de befintliga medarbetarna. Vi har testat att ha två undersköterskor som jobbar som sjuksköterskeassistenter. Vi ska utreda hur det varit och kommer att gå vidare om det gått bra.
Dag Bergentoft (M) är kommunstyrelsens ordförande.
– Det ligger inte inom mitt område, men jag vet att det över tid varit en stor omsättning på sjuksköterskor, det kände jag till även när jag var i opposition, säger han.
– Det vi kan göra som kommun är att vara tydliga i vår organisation. När någon väljer att sluta sitt arbete inom Oxelösunds kommun ska vi erbjuda ett medarbetarsamtal. Vi kan ju inte tvinga någon att prata, men vi ska erbjuda möjligheten att motivera varför de slutar hos oss. Det är bra om vi kan få fram sådana grundläggande orsaker. Vi ska ha en hög trivsel i våra personalgrupper.
Dag Bergentoft trycker på att målsättningen är att de som anställs till fasta tjänster ska jobba länge inom kommunen.
– När vi anställer personal säger vi 'vi vill att du ska jobba här under lång tid'. Det är det vi sagt när vi nu rekryterat en ny kommunchef (Susanne Sandlund, reds anm) och det vi kommer göra när vi rekryterar en ny förvaltningschef efter utbildningschefen Eva Svensson. Vi vill ha en stabilitet i organisationen.