Nytt EU-beslut kan ge SSAB konkurrensfördelar

SSAB är positiva till att det ska bli dyrare att släppa ut växthusgaser enligt ett nytt EU-beslut.

 SSAB:s hamn i Oxelösund (arkivbild).

SSAB:s hamn i Oxelösund (arkivbild).

Foto: Jens Alvin

Oxelösund2023-04-22 19:01

EU-parlamentet har röstat igenom flera stora förändringar i EU:s handel med utsläppsrätter, som går under namnet ETS (Emissions Trading Systems).

Systemet som gör det mer kostsamt att släppa ut växthusgaser ska stramas åt ytterligare. De nya reglerna behöver även godkännas av medlemsländerna innan de träder i kraft.

Enligt statistik från Naturvårdsverket toppar SSAB:s ståltillverkning i Luleå och Oxelösund listan över Sveriges största koldioxidutsläppare inom svensk industri. 

Företaget väljer att kommentera nyheten skriftligt till SN.

– Det är välkommet att EU-parlamentet nu formellt har beslutat om de nya reglerna. Vi tycker att det ska kosta att släppa ut och att det ska finnas tydliga incitament för en snabb omställning. Det är positivt att vi nu i EU får en tydlig tidplan för utfasning av utsläppsrätter inom utsläppshandeln. Det är också positivt att systemet inkluderar nya, mer CO2-effektiva tekniker som till exempel vätgasbaserad produktion, skriver Jesper Kansbod, chef för government relations på SSAB.

För att förhindra att de insatser som görs inom EU inte ska motverkas av att det i stället importeras produkter från länder med mindre ambitiös klimatpolitik, vill EU också införa koldioxidtullar som fått namnet gränsjusteringsmekanism– för produkter som cement, aluminium, gödselmedel, elproduktion, järn och stål. 

– I förslaget till gränsjusteringsmekanism hade vi gärna också sett att man tar hänsyn till export från EU, eftersom den inte möter samma slags konkurrensvillkor på de globala marknaderna. Men det är bra att även detta kommer att utredas och rapporteras om senast 2025, skriver Jesper Kansbod.

Svante Axelsson har sedan 2016 arbetat som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, där bland annat stålindustrin tagit fram en färdplan för hur de ska bli fossilfria.

– De som ligger i framkant får konkurrensfördelar när EU skärper klimatpolitiken, det gäller även SSAB, säger han. 

undefined
Svante Axelsson har drivit på för att svensk industri ska bli fossilfri sedan 2015 som samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Han menar att det viktigaste är att inte stå still i arbetet. "Börjar man väl gå upptäcker man alltid lösningar längs vägen", säger han.

SSAB siktar på att bli fossilfria redan 2030, och att producera stål via en ljusbågsugn ännu tidigare.

För det krävs det dock el, och snabba beslut enligt Svante Axelsson.

– Den viktigaste frågan just nu är snabbare tillståndsprocesser för omställningen. Elledningarna behöver fram, och det måste till fler offshore-parker.

Samtidigt är han optimistisk.

– Vi människor tycks överdriva problemen när man tittar framåt, men när man väl börjar titta på lösningar så går det oftast bättre än man tror.

Fossilfri stålproduktion

SSAB fattade under 2022 ett inriktningsbeslut om att tidigarelägga sin tidsplan för omställning och planerar att kunna stänga samtliga masugnar, tre i Sverige och två i Finland, runt 2030. 

Stålproduktionen ska därefter ske med ljusbågsugnar som smälter vätgasreducerat järn och skrot.

Källa: Fossilfritt Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!