Ansökan om vindkraftpark inlämnad

Från 182 till 167 verk – men vindkraftplanerna utanför Sörmlandskusten är fortfarande gigantiska. Nu har företaget bakom parken lämnat in sin ansökan.

"Även om det är flera steg kvar för att realisera Vindpark Långgrund så är ansökan en viktig milstolpe för projektet", säger Per Edström, projektledare och teknisk chef för den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2.

"Även om det är flera steg kvar för att realisera Vindpark Långgrund så är ansökan en viktig milstolpe för projektet", säger Per Edström, projektledare och teknisk chef för den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2.

Foto: Svea vind offshore, Susanne Billnert (illustration)

Oxelösund2023-05-15 10:57

I flera år har Svea vind offshore haft planer på att bygga en havsbaserad vindkraftpark vid Långgrund 1 och 2. På måndagen skickade bolaget in sin ansökan till mark- och miljödomstolen.

– Även om det är flera steg kvar för att realisera Vindpark Långgrund så är ansökan en viktig milstolpe för projektet, skriver Per Edström, teknisk chef och projektledare på Svea vind offshore, i ett pressmeddelande.

I ansökan har vindkraftparken bantats. Tidigare har Svea vind pratat om 182 verk, nu är man nere i 167. Det motiverar Svea vind med att de då ökar avståndet mellan vindkraftverken och ytterskärgården i framförallt Nyköpings kommun. Det ska ge mindre påverkan på fågellivet – ejderns ruggning och fri passage för alkor nämns – och har även anpassats efter synpunkter från fritidsseglare.

Det är dock fortfarande en etablering av gigantiska mått. Vindkraftverken har en maxhöjd på 335 meter, något högre än Eiffeltornet. Projektområdet är enligt Svea vind 288 kvadratkilometer och berör flera kommuner: Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping. Närmast av de sörmländska kommunerna ligger Oxelösund med 16 kilometer. Avståndet till Nyköping är 24 kilometer och till Trosa 21 kilometer.

Flera röster har höjts från boende i området som är kritiska till parken. Bland annat har en insändarskribent pekat på att Långgrund är mycket större än vindkraftparken den jämförs med och att det här handlar om världens största havsbaserade vindkraftpark. Försvarsmakten sagt nej till etableringen – flera gånger.

"Ett uppförande av föreliggande vindkraftsetablering skulle motsvara påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del", skriver Försvarsmaktens Gill Hermansson Wolff, tjänsteförrättande chef för sektionen för fysisk planering vid Försvarsstabens infrastrukturavdelning.

undefined
Visualisering av hur vindkraftparken skulle kunna se ut om man står på Hävringe, som ligger långt ut i Oxelösunds skärgård. Bilden är beskuren för att passa tidningens format.

Svea vind trycker på parkens bidrag till omställningen till ett fossilfritt energisystem och behovet av mer el.

– Förnybar el efterfrågas i allt större utsträckning av industrin, bland annat SSAB, för att de ska kunna ställa om sin produktion. Ett nytillskott på 13 TWh redan 2028 skulle både kunna trygga eltillgången för industrin och sänka elpriserna för företag och familjer som pressats hårt av höga elpriser, säger Per Edström.

Nästa steg är att mark- och miljödomstolen behandlar ansökan och ber om eventuella kompletteringar. Därefter är det tänkt att den ska kungöras och skickas ut på remiss.

undefined
Per Edström är projektledare och teknisk chef för vindkraftparken Långgrund 1 och 2.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!