Efter att beslutet om att slå ihop kvinnoklinikerna i Sörmland till en länsgemensam klinik skjutits upp två gånger, står det nu klart att hela frågan begravs och att organisationen med två separata kliniker blir kvar.
Det informerade regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) och oppositionsledaren Monica Johansson (S) om vid en gemensam presskonferens på måndagen.
Tidningen har vid flera tillfällen skrivit om förslaget om en sammanslagning. Medan den från chefshåll har beskrivits som en rent organisatorisk förändring, som skulle leda till bättre samarbete mellan klinikerna men inte påverka vårdutbudet, så har personal vid framför allt kvinnokliniken i Nyköping uttryckt stora farhågor.
Bland annat har det funnits en oro för att vården i Nyköping på sikt skulle försämras, kanske med en nedläggning av förlossningen som följd.
Protester från personalen och skepsis från oppositionen gjorde att beslutet bordlades – det vill säga sköts fram – två gånger. Som förklaring angavs bland annat att politikerna ville prata med fackliga företrädare om deras oro.
Och nu har man alltså kommit till slutsatsen att det inte är någon bra idé att slå ihop klinikerna. Samtliga partier i regionfullmäktige är överens om detta, enligt Christoffer Öqvist och Monica Johansson.
– Vi från oppositionen är oerhört tacksamma för att man har tagit in och lyssnat. Det känns väldigt bra att alla partier har landat i detta, säger Monica Johansson.
Enligt både Christoffer Öqvist och Monica Johansson har det framkommit brister och problem i den nuvarande organisationen, som måste åtgärdas innan någon ny organisation kan komma på tal.
Till dessa problem och brister hör svårigheter att rekrytera personal, framför allt i Eskilstuna, enligt de båda politikerna. Men också brister i vården, framför allt vid kliniken i Eskilstuna.
– Det finns lex Maria-anmälningar gjorda, konstaterar Christoffer Öqvist, alltså om händelser som har medfört eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.
Detaljer kring hur bristerna har uppkommit och hur de kan åtgärdas måste utredas. Men politikerna tror inte att en sammanslagning skulle dem.
Joline Asp representerar Läkarförbundet på kliniken i Nyköping och är en av dem som varit mycket kritisk till planerna på en sammanslagning. Hon nås av beskedet via tidningen.
– Det är väldigt bra. Jag har hunnit prata med några kollegor. Det var hurrarop och mycket glädje, säger hon.