Nu hotas över tusen bokningar: "Det är ju katastrof"

Under måndagen försökte fastighetsägare, krögare och golfklubben rädda högsäsongen, efter branden i Solbackas restaurang.

"Det känns helt klart tungt. Men vi ska hitta en lösning snabbt", säger Mattias Bierfeldt, verksamhetschef för Solbacka krog och rum, som driver restaurangen på Solbacka.

"Det känns helt klart tungt. Men vi ska hitta en lösning snabbt", säger Mattias Bierfeldt, verksamhetschef för Solbacka krog och rum, som driver restaurangen på Solbacka.

Foto: Isak Dahl

Stjärnhov2024-05-13 20:23

Nyheten i korthet

  • En brand på restaurangen vid Solbacka golfklubb hotar över tusen bokningar inför högsäsongen, enligt verksamhetschefen Mattias Bierfeldt.
  • Fastighetsägare, krögare och golfklubben diskuterar lösningar, inklusive att rita upp ett tillfälligt kök i andra lokaler.
  • Polisen utreder branden som potentiell mordbrand, men ingen brandorsak har ännu identifierats.


Under söndagen brann restaurangbyggnaden vid Solbackas golfklubb.

– Det känns rent ut sagt för jävligt. Vår arbetsplats har brunnit ner, säger Mattias Bierfeldt, verksamhetschef för Solbacka krog och rum, som driver restaurangen. 

Det var stora värden som gick till spillo och inför högsäsongen hade golfklubben 800 golfpaket, med hotellövernattningar och trerättersmiddagar, inbokade.  

– Det rör sig kanske om två miljoner som ska delas mellan oss och Solbacka krog och rum. Vi är 700 medlemmar på golfklubben så gästspelet är också väldigt viktigt, säger klubbchefen för Solbacka golfklubb, John Held Barkskog.

Restaurangen hade i runda slängar 1 200–1 500 inbokade gäster.    

– Idag hade vi sex gäster inbokade som vi tvingades tacka nej till. Vi gick in i högsäsongen nu och det är ju katastrof när det blir så här. Det är klart att det är ett intäktsbortfall, säger Mattias Bierfeldt. 

undefined
John Held Barkskog, klubbchef för Solbacka golfklubb, och Henrik Färnqvist, krögare på Solbacka krog och rum, inspekterade brandplatsen under måndagen.

Under måndagen satt han i möte med fastighetsägaren och Gnesta kommun. 

– Vi hade ett bra möte där vi tittade på olika lösningar. Nu har vi etablerat kontakt för att komma framåt så snart som möjligt, säger Emelie Graflund, projektledare på Sisyfosgruppen som äger Solbacka. 

Under måndagen var även Sisyfosgruppens arkitekt på plats för att rita upp ett tillfälligt kök i andra lokaler. 

– Vi försöker hitta lösningar för att ta hand om våra befintliga gäster. Hotellet är ju kvar, men det finns ingenstans att äta, säger Mattias Bierfeldt.

På sikt diskuteras andra alternativ, som att bygga en ny restaurang i andra lokaler. 

undefined
Polisen har spärrat av brandplatsen i väntan på den tekniska undersökningen.

Fastighetsägaren håller även på att ta kontakt med en låssmed. 

– Receptionen låg i restaurangbyggnaden och de flesta av hotellnycklarna har brunnit inne, säger Henrik Färnqvist, krögare på Solbacka krog och rum.

Under söndagen upprättade polisen en anmälan om mordbrand och platsen spärrades av för teknisk undersökning. 

– Vi har ingen misstänkt men kommer att utreda brandorsaken. Vi står i begrepp att göra den tekniska undersökningen, sa polisens presstalesperson Olle Älveroth.

Spelet på golfklubben kunde öppna redan medan branden pågick. Merparten av den förkolnade isolering som spred sig över golfbanan under branden har rensats bort under måndagen.

– Vad isoleringen består av är inget vi vet från kommunens håll. Men det ligger på verksamhetsutövaren att bygga rätt och riktigt, säger Linda Häntak, kommunikatör på Gnesta kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!