Annsofie Löfkvist köpte det 75 kvadratmeter stora huset på Hökebergsvägen i Trosas utkant 2016. Hon älskar närheten till naturen och de vilda djuren som hon dagligen ser utanför sina fönster.
– Och det var billigt, det enda jag hade råd med.
Hon visste att det var tal om att det skulle bli kommunalt vatten och avlopp i området där många fritidshus omvandlats till permanentboenden och det också börjat byggas nya hus.
– Men då sades det att det skulle bli en mjuk anslutning, det vill säga att först när jag sålde eller behövde bygglov för att göra om mitt eget vatten och avlopp, skulle huset anslutas.
Men i början av året kom ett mejl från kommunen om att det snart skulle komma en faktura avseende tvångsanslutning till VA-nätet.
– Skitjobbigt. I början hade vi dessutom fått höra att avgiften skulle vara 168 000 kronor, men den var på 210 000 kronor när fakturan kom, för det hade skett en taxehöjning innan de fick ut den.
Men en boende JO-anmälde kommunen som fick sänka beloppet. För Annsofie Löfkvists del hjälpte det inte att fakturan nu låg på 188 000 kronor i stället.
– Det kostar 100 000 kronor till att göra anslutningen från huset. Eftersom huset står på så kallad ofri grund får man inte låna på huset och jag har som nystartad egen företagare ingen fast inkomst och får inte ett vanligt lån heller.
Annsofie Löfkvist har ansökt om avbetalningsplan hos teknik- och servicenämnden.
När Annsofie Löfkvist insåg att hon inte kan vänta rasade hennes värld.
– Jag älskar det här huset! Det har varit många tårar och sömnlösa nätter. Jag har fått magkatarr av all oro, stått här utanför och kräkts.
Vilket budskap vill du skicka till kommunen?
– Hur kunde ni ändra från mjuk övergång till tvångsanslutning? Jag är otroligt besviken. Jag skulle bo här tills jag var 70 och sen kunna ta ut en rejäl vinst och få en finfin pension. Nu tvingas jag sälja till sjukt underpris och hyra ett gårdshus hos en god vän på 35 kvadrat i Hölö för samma pengar som jag betalar här.
Teknik- och servicenämndens ordförande John Carlsson, Centerpartiet, beklagar att Annsofie Löfkvist känt sig tvungen att sälja.
– Hon har fått anstånd tills nämnden tar upp ärendet och hade goda möjligheter att få en avbetalningsplan eftersom vi gör andra bedömningar än bankerna.
– Det hjälper inte, jag har inte råd att betala av heller, jag måste sälja, konstaterar hon.