"Vi hoppas på en sommarservering redan till Trosa marknad"

Åtta år har gått sedan restaurang Fyren brann ned i en anlagd brand i februari 2016. Sedan dess har framtiden för tomten på en av Trosas mest exponerade platser varit oviss. Men nu gör ägarna Mats och Corazon Surber ett nytt ryck.

Fyrenskylten ligger kvar i spillrorna efter branden i februari 2016. Mats Surber tar tag i den och säger "Fyren ska resa sig ur askan igen" och skrattar.

Fyrenskylten ligger kvar i spillrorna efter branden i februari 2016. Mats Surber tar tag i den och säger "Fyren ska resa sig ur askan igen" och skrattar.

Foto: Lena Sellman

Trosa2024-04-18 11:43

Nyheten i korthet

  • - Ägarna till marken som restaurang Fyren stod på när den brann ned, Mats och Corazon Surber, har nya planer för området. - Ägarna har övervägt att sälja tomten, men nu planeras ett konferenshotell på platsen, med förhoppningar om att en sommarservering ska kunna starta redan till Trosa marknad. - Trots godkännande från kommunen saknas fortfarande finansiering för projektet, varför ägarna nu söker seriösa samarbetspartners.

Det har varit en hel del turer sedan branden som Mats och Corazon Surber blev varse en tidig morgon i Filippinerna dit de emigrerat vid den här tiden.

– Jag var uppe och matade hundarna när en bekant ringde och sa att Fyren brinner. Jag gick in på Expressen via datorn och kunde där se film på restaurangen när den brann. Det var helt surrealistiskt.

undefined
Bild från när restaurang Fyren brann ner 2016.
undefined
Restaurang Fyren dagen efter branden och tomten som den ser ut idag, nästan åtta år senare.
undefined
Resterna av restaurangen efter branden i februari 2016.

Restaurangen var utarrenderad och stängd för säsongen och polisen var övertygad om att den var anlagd. Någon gärningsperson hittades aldrig.

– Fyra brandhärdar och ingen som varit i lokalerna, det är klart att den var anlagd, säger Mats Surber.

undefined
"Titta här, en droppkork till en flaska, då vet vi att baren låg här i alla fall", konstaterar Mats Surber som är förundrad över att inte fler saker från restaurangen finns kvar, bestick i metall till exempel.

Han var snabbt klar över att han ville bygga upp en sommarrestaurang igen och var så säker på att det inte skulle stöta på några problem att han handlade in varor och inredning för en miljon till den.

– Men kommunen sa nej. De ville ha en åretrunt-restaurang och det är omöjligt att få ett sådant nybygge att bära sig när säsongen är kanske 60–70 dagar lång. Jag blev både förvånad och oerhört besviken. Jag tappade lusten och det har tagit många år att få tillbaka den.

undefined
Paret Surber har sålt huset i Arkösund för att få in lite pengar till utvecklingen av Fyrentomten dit de nu har flyttat in i ett litet hus som överlevde branden. "Men det är jobb, jobb, jobb" konstaterar Corazon, Mats fru.
undefined
Inför den verksamhet som Mats och Corazon Surber hoppas kunna dra igång redan i sommar har paret börjat handla in prylar, som till exempel en fritös.

Men det blev glass och strömming sommaren efter branden. Ett tag försökte han sälja tomten.

– Intressenter hörde av sig och försvann. Jag hade till och med en annons ute utan att få något svar.

Då kom tankarna på ett konferenshotell, som kommunen godkänt.

undefined
Mats Surber har en god vän som är pensionerad arkitekt och som har gjort ritningar över hur den nya Fyren kan återuppstå som konferenshotell. "Det blir läckert", lovar Mats.

– 20 rum är tanken. Det kommer att bli läckert, med en stor altan på andra våningen med utsikt över hela hamnen, myser Mats Surber.

Men det fattas pengar. Paret har sålt huset i Arkösund där de driver hamnkrogen sedan tio år tillbaka för att få fram cash, och bosatt sig i den lilla vaktarstugan på Fyrentomten.

– Jag bjuder inte in dig för det är överbelamrat med grejer just nu, skrattar han och berättar att paret också har en husbil att bo i.

undefined
Trots att det mesta försvann i branden finns det fortfarande en del föremål som vittnar om att här låg en restaurang en gång i tiden, ett ölglas till exempel.
undefined
Grunden efter gamla restaurang Fyren måste bort. Och det måste pålas. "Vi har precis fått in en offert på det i dag", berättar Mats Surber.

Det måste provborras för att undersöka marken inför pålning och hela projektet med ett konferenshotell beräknar paret till 60–70 miljoner kronor.

– Det vill man inte låna när man är 66 år gammal. Därför söker vi seriösa samarbetspartners som vill vara med och satsa och hoppas att vi också kan vara med på resan.

undefined
Corazon Surber hoppas att paret ska få vara med om att bygga en ny verksamhet på Fyrentomten. Idag driver de en hamnkrog i Arkösund.

Under tiden förbereder de för den sommarservering som de hoppas kunna sparka igång i de tillhörande bodar som inte brann ner redan till Trosa marknad.

– Det blir Trosaströmmingens återkomst, den har folk vallfärdat hit för att äta när Fyren fanns.

Karta: Fyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!