Skidklubben fyller Trosbacken: ”Svindyr snö”

Nya snökanoner fyller Trosabacken – ska öppna under veckan: "Det blir några dagar efter Sälen", säger Trosa alpina klubbs ordförande Magnus Scherp.

Enligt ordförande Magnus Scherp räknar Trosa alpina klubb med att kunna öppna backen under veckan: "Kan bli idag eller imorgon."

Enligt ordförande Magnus Scherp räknar Trosa alpina klubb med att kunna öppna backen under veckan: "Kan bli idag eller imorgon."

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-12-06 17:04

– Som det ser ut nu kommer vi kunna öppna under veckan. Om det blir idag eller imorgon vet vi inte än, säger Magnus Scherp, som valdes till Trosa alpina klubbs ordförande vid det senaste årsmötet.

Efter att fått fyra miljoner i stöd av Allmänna arvsfonden införskaffade klubben tre nya snökanoner inför förra säsongen. Under sommaren har de kompletterats med ett nytt vattenledningssystem och pumphus.

– Nu har snökanonerna varit i gång sedan i lördags. Men även om det varit minusgrader måste det bli kallare för att nå full kapacitet, säger Magnus Scherp, ordförande i Trosa alpina klubb som driver Trosabacken.

Enligt honom kan besökare från förra säsongen förvänta sig en märkbar skillnad. 

– Det kommer vara mer snö i backen som även jämnats ut sedan förra året och därför känns bredare. 

undefined
Trosa alpina klubbs ordförande Magnus Scherp lärde sig åka skidor i Trosabacken: "Jag började åka när den öppnade 1981 och arbetade senare som skidlärare i Sälen under några säsonger".
undefined
Med det nya vattensystemet på plats räcker det med minusgraderna för att de automatiska snökanonerna ska börja göra snö.

Klubben öppnar nu även hela backen för skidåkning – ända från toppen. Och planerar också att öppna "backe nummer två" på andra sidan liften. Magnus Scherp berättar att det inte gått att göra på flera år då kapaciteten för snöläggning varit för liten.

– I den andra backen är tanken att det ska bli lite mer avancerad åkning – med gupp och något hopp, för att locka vuxna och lite äldre ungdomar, säger han.

Nytt för i år är även ett längdskidsspår nedanför backen.

– Det är något vi hoppas kommer locka nya grupper till anläggningen och klubben, säger Magnus Scherp.

undefined
Den utökade kapaciteten ger större snömängder i skidbacken som blivit jämnare sedan förra året.

För att kunna genomföra planerade satsningar beviljades klubben ytterligare en miljon i tilläggsstöd från arvsfonden tidigare i höst. Men för att täcka driftskostnaden för de eldrivna snökanonerna är man fortfarande beroende av intäkter från medlemmar och besökare. 

– Det är svindyrt att göra snö. Men eftersom vi har gjort den här stora investeringen känner vi oss tvungna att få i gång backen, säger Magnus Scherp. Utöver det vanliga driftsbidraget har klubben enligt honom inte fått något ytterligare stöd från kommunen.

När snön väl är på plats kommer Trosabacken vara öppen 10–15 på helgerna och 18–21 från tisdag till torsdag.

– Om fler frivilliga engagerar sig kommer vi kunna utöka öppettiderna. Det behövs folk som står i liften, uthyrningen och kiosken, säger Magnus Scherp. 

Inklusive klubbmedlemskap kostar ett säsongskort 3400 kronor för en familj. För den som först vill prova kostar ett halvdagskort i backen 200 kronor per person över sju år. 

Karta: Trosabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!