Stort bakslag för vilthägnet på Tureholmhalvön

Det planerade vilthägnet på Tureholmhalvön har stött på patrull. Länsstyrelsen säger nej till markägarens begäran om att strandskyddet ska upphävas.

AB Hvalfisken vill hålla drygt 800 vildsvin, dovhjortar, kronhjortar och mufflon i vilthägnet på Tureholmhalvön. De behöver tillgång till vatten och det kan bli strandskyddet runt det vatten som finns inom det planerade hägnet som fäller hela verksamheten.

AB Hvalfisken vill hålla drygt 800 vildsvin, dovhjortar, kronhjortar och mufflon i vilthägnet på Tureholmhalvön. De behöver tillgång till vatten och det kan bli strandskyddet runt det vatten som finns inom det planerade hägnet som fäller hela verksamheten.

Foto: Michael Probst/Niklas Brandin/Fredrik Karlsson

Trosa2023-10-13 11:43

När markägaren AB Hvalfisken ansökte om tillstånd att uppföra ett vilthägn på på Tureholmhalvön upprörde det både boende, Naturskyddsföreningen lokalt och Trosa kommun. Inom hägnet på 356 hektar vill Hvalfisken placera 75 kronhjortar, 450 dovhjortar, 90 mufflon och 280 vildsvin.

– Det är klart att det här ska byggas för att tjäna pengar på jakt och inte bedriva viltvård. Varför så nära bebyggelse? Jag tycker det är fantastiskt att länsstyrelsen säger nej och det är många som är glada i vår FB-grupp för Lagnöbor, berättar Lovisa Westin som bor på Lagnö och som gjort en namninsamling mot hägnet.

undefined
"De ska sätta in 900 djur där. Vildsvin får rätt många ungar så det är klart att de ska skjuta av i hägnet", kommenterar Lovisa Westin som bor några hundra meter ifrån det tänkta hägnet.

Länsstyrelsen i Södermanland godkände hägnet ur ett djurskyddsperspektiv men när markägaren ville ha strandskyddet för diken, vattendrag och anlagd våtmark inom området upphävt tog det stopp.

Kommunen har inte någon bestämmanderätt men har protesterat mot att strandskyddet skulle upphävas, i sitt yttrande till länsstyrelsen.

– Vi ansåg inte att det var lämpligt att upphäva strandskyddet, för gör länsstyrelsen det är det för all framtid, oavsett vad det kan komma för framtida verksamheter i området. Vi vill att de får ansöka om dispens hos kommunen i stället, specifikt för den verksamhet de avser att bedriva i området, säger kommunekolog Elin van Dooren.

undefined
Elin van Dooren, kommunekolog, är nöjd över länsstyrelsens beslut att inte upphäva strandskyddet inom det planerade hägnets område.

Huruvida det skulle bli ett ja eller nej från kommunen om så sker kan hon inte svara på.

– Det beror helt på hur ansökan är utformad.

Att ett område sällan används för friluftsliv eller att strandområdet är otillgängligt betyder inte att området saknar betydelse för strandskyddets syften, anser länsstyrelsen om de särskilda skäl markägaren angett för att få skyddet upphävt. Länsstyrelsen skriver också att områdena som ansökan avser omfattas av riksintresse för rörligt friluftsliv och naturvård.

– Det här var vad vi från Trosa kommun ville. Och det krävs fortfarande en hel mängd av olika tillstånd innan vilthägnet kan bli verklighet, säger Elin van Dooren.

undefined
Jonas Wahlström är styrelsesuppleant i AB Hvalfisken och har under flera års tid bedrivit organiserad jakt på sin 82 hektar stora fastighet Trosaskogen 1:1 som till stora delar ligger på Tureholmhalvön, berättar bygglovhandläggaren Pia Lindbäck.

Lovisa Westin hoppas att markägaren nu ska ge upp planerna för vilthägnet.

– Vi ser ju helst att det inte blir något över huvud taget. Hela grejen låter vansinnig.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till regeringen senast tre veckor efter att den sökande tagit del av beslutet, som togs den 25 september. SN har utan framgång sökt företrädare för AB Hvalfisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!