Projektet att bygga om 7 km från E4-avfarten i Vagnhärad fram till bostadsområdet Augustendal i Trosa är igång. En del i det förberedande arbetet är att göra arkeologiska utgrävningar på delar av den mark som ska tas i anspråk, bland annat för rondellerna som ska byggas i Vagnhärad.
Den senaste månaden har en grävskopa schaktat på kullen mitt emot infarten till Kalkbruksvägen i Vagnhärad. Bakom spakarna sitter Mattias Jädersten med det delikata uppdraget att hitta fornlämningar utan att köra sönder dem.
– Nu håller vi sedan 1,5 vecka på med finliret. Jag upptäcker ofta lämningar när det blir någon form av förändring i marken, säger han.
Då rycker arkeolog Lars Norberg från Sörmlands arkeologiska AB och hans kollega in. Med hackor och finare verktyg mejslar de fram föremål från svunna tider, antagligen så långt tillbaka som järnåldern, som pågick år 1200 till 500 f Kr. Exakt ålder avgörs med C14-analys senare.
– Vi har grävt fram en stensatt grav, en jordbegravning med kvarlevor av en person och rätt många andra fina järnåldersfynd. Någon kniv, mycket vävtyngder från stående vävstolar och en hel del keramik och eldstäder.
Allt ska dokumenteras och en del sparas för eftervärlden eftersom den nya dragningen av väg 218 kommer att få en rondell precis där. Vagnhärad är ett ort med mängder av fornlämningar men allmännyttan med behovet av utbyggd infrastruktur och bebyggelse gör att de måste flyttas.
– Varje sådan här pusselbit är en del i den stora berättelsen om Vagnhärad, eller Sörmland, eller Skandinavien om man så vill, konstaterar Lars Norberg.
På grund av den planerade Ostlänken kommer en stor del av marken längs sträckningen att undersökas av arkeologer.
Redan för ett par år sedan undersöktes marken i området av en annan firma. Men då öppnade de bara "titthål" på ställen där arkeologer av erfarenhet vet att det var attraktivt att bo på järn- eller stenåldern.
– Generellt sett har Sörmland legat i slagskugga för Uppland, Västmanland och även Östergötland. Så det finns mycket att hämta hem här när det gäller arkeologi för det är ett centralt område. Det vi letar efter är huskonstruktioner, fynd som kan berätta om vad man har gjort på den här platsen. Men jag gissar att minst 50 procent av den boplats vi hittat här försvann när vägen drogs här första gången.